Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1927, comença el Servei Merereològic de Ràdio Barcelona

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1927, comença el Servei Merereològic de Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1927, comença el Servei Merereològic de Ràdio Barcelona

02:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712839802441/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquell 1927 va ser notícia que Josif Stalin va expulsar Trotski i altres rivals polítics del partit comunista de la Unió Soviètica per controlar l’URSS en solitari. I mentre al Cotton Club de Nova York, Duke Ellington començava a triomfar. Charles Lindberg feia història al ser primer aviador que creuava l’Atlàntic des dels Estats Units fins aterrar a París. A Catalunya també es mirava al cel, però des de la ràdio.

I és que aquell 1927, EAJ-1 va començar a donar informació meteorològica. No cal que expliquem la dèria pel temps que existeix a Catalunya, i bona prova d’això és que tenim un servei meteorològic centenari.

La seva creació a ser iniciativa del físic Eduard Fontserè, que el 1914 va instal·lar una petita estació aerològica a l’Escola Industrial sota l’auspici de l’Institut d’Estudis Catalans. Set anys més tard, el 1921, la Mancomunitat la va ampliar per convertir-la en el Servei Meteorològic de Catalunya.

Des de EAJ-1 de seguida es va pensar en la possibilitat d’aprofitar el potencial d’aquell servei i el 1925 Eduard Rifà ja va plantejar donar informació del temps a la ràdio. La proposta va ser ben rebuda per Fontserè i es va instal·lar una línia microfònica per connectar l’Estació de l’Escola Industrial amb els estudis del carrer Casp.

L’1 de febrer del 1927, després de les campanades de les 11 del matí que indicaven l’inici de les emissions, Fontserè va fer el primer butlletí meteorològic de la història de la ràdio. I el següent va ser a les 9 del vespre, perquè va quedar estipulat que la informació del temps es donaria dues vegades cada dia.

Tal i com recordava el nostre home del temps, Jordi Carbó, al programa el Tren de la Història, un dels mèrits de Fontserè va ser la seva habilitat per crear un vocabulari propi.

Malauradament, l’únic document sonor que es conserva amb la veu de Fontserè és de 1962, quan la dictadura impedia fer ràdio en català. De fet, el 1939, el règim havia dissolt el Servei Meteorològic, igual que la resta d’institucions pròpies de Catalunya.

Una de les primeres coses que es va fer el 1979 arran de la recuperació de l’autonomia fou restituir aquell organisme, perquè plogui, nevi o faci sol, els catalans sempre volem saber quin temps farà.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00