Centenari Ràdio Barcelona

Queco Novell: "Quan passen grans coses, la gent va a buscar la ràdio i després ja es complementen amb la tele"

Els periodistes han passat per l'estudi Toresky de Ràdio Barcelona amb motiu del centenari de l'emissora

Sergi Caballero i Francesc Novell, conegut com Queco Novell, han xerrat sobre els seus inicis a la ràdio, recordant anècdotes divertides de cadascun, de com la vida els ha portat per diferents camins i com ha evolucionat aquest mitjà amb el pas del temps i l'avanç de la tecnologia.

Tots dos són periodistes, però en Queco és també actor i humorista. Nascut a Barcelona l'any 1963, va iniciar-se professionalment el 1985 a Ràdio Avui-Cadena 13. Conegut primer per ser presentador de L'informatiu migdia de TVE a Catalunya als anys 90, més tard va acceptar la proposta de Toni Soler de formar part del programa de ràdio de sàtira política Minoria absoluta, a l'emissora RAC 1. Juntament amb Toni Soler i la resta de l'equip de Minoria absoluta ha fet diversos programes de caràcter de sàtira política, tant a la ràdio com a la televisió.

Sergi Caballero és Empordanès, nascut a Figueres fa 45 anys. Presenta Hora 14 des de fa 10 anys. Abans havia dirigit 'El Balcó', i encara més abans, havia estat redactor de successos a Ràdio Girona i corresponsal de la SER a l'Alt Empordà. Porta més de 20 anys vinculat a mitjans de ràdio, premsa i televisió. També és docent a l'escola de periodisme pràctic Radiofònics.

Tant en Caballero com en Novell s'estimen molt Ràdio Barcelona. Celebrar aquesta conversa al mític estudi Toresky, renovat i estrenat amb pantalles, càmeres i tecnologia a l'última ha fet que Sergi Caballero iniciés la conversa dient que "Ràdio Barcelona és com en Brad Pitt, 'benjatoneja' bastant", fent referència al paper que interpreta l'actor a la pel·lícula 'El curiós cas de Benjamin Button' on neix sent una persona gran i vella i amb el pas dels anys es rejoveneix.

Queco Novell: "La ràdio és molt fàcil: pots estar amb barba de quatre dies, venir amb pantalons curts... en canvi, a la tele, no"

Els dos periodistes es dediquen a la informació, Caballero presentant i dirigint l'Hora14 de SER Catalunya i Novell amb el Polònia "és informació i actualitat" reivindica. Caballero ha explicat que els periodistes que es dediquen a la ràdio ho tenen més fàcil a l'hora de cobrir les últimes hores, es poden desplaçar fàcilment, sense gaire material, i "a la tele, això costa més". Queco Novell corrobora que la gestió és molt més complexa en el cas de la televisió, però reconeix que en els últims anys la situació ha millorat moltíssim.

Queco Novell reconeix que "quan passen grans coses, la gent va a buscar la ràdio i després ja es complementen amb la tele, per veure imatges i saber què està passant". Caballero també apunta que "la ràdio sempre t'està esperant i sempre t'acollirà". Novell, que des de fa uns anys treballa a la televisió, assegura que "la ràdio fa una immensa companyia" i diu que per ell "la tele s'ha convertit en una pantalla on només hi ha ficció, futbol i alguns programes d'actualitat" i ha explicat que a casa té ràdios a la cuina, al bany...

El periodista i humorista ha recordat els seus inicis a la ràdio, "tenia 13 o 14 anys quan a Ràdio 4 feien un programa que es deia 'Juvenívol' i un dia a la setmana, un oient podia copresentar amb els presentadors habituals, va ser la primera vegada que em vaig posar davant d'un micro de ràdio".

Novell escoltava molta ràdio, sobretot l'emissora Ràdio Joventut, "una emissora molt injustament tractada pel pes que va tenir en la història de la ràdio a Catalunya durant els anys 70", diu. Escoltava programes com El Sacapuntas, El plan de la una, El quisi cosas, El mil por mil, i assegura que ell ha acabant fent una feina semblant 'feien molt el gamberro i els hi sortia natural'.

Novell va començar la seva carrera radiofònica a Radio Avui-Cadena 13, fent butlletins "que no els volia fer ningú". "Vaig estar-hi 4 o 5 anys i més tard vaig anar a treballar a Televisió Espanyola a redactar notícies fins que vaig acabar presentant". diu el periodista.

Converses de ràdio_ Queco Novell arxiu TVE (1989)

00:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714668043645/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Quan m'escolto en aquest tall de veu penso: quin pipiolo copiant el to de veu dels grans i explicant la caiguda del mur de Berlín", diu Novell.

Caballero apunta que "aquest ofici s'apren fent-lo" i també ha volgut fer sonar un tall de veu de fa uns 20 anys, quan treballava a Ràdio Calella.

Converses de ràdio_ Sergi Caballero informatius Ràdio Calella

01:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714668124785/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Per mi és una mica humiliant, però a la vida comencem així", confessa Caballero.

La connexió de Queco Novell amb Ràdio Barcelona té el seu origen en un autobús de campanya de Convergència i Unió a finals dels anys 80. "Jo treballava a TVE i em van enviar 14 dies a cobrir aquest partit durant una campanya electoral i en aquell autobús vaig conèixer en Toni Soler i vam començar a fer l'idiota agafant el micròfon del conductor i a parodiar els polítics que acabàvem de veure a l'escenari".

En aquell autobús també hi havia la periodista Griselda Pastor, corresponsal a Brussel·les d'aquesta casa, i ella va gravar-los un vídeo i quan va arribar a Ràdio Barcelona va ensenyar-li el document a l'Andreu Buenafuente.

Converses de ràdio_ Promoció 'El Terrat' Buenafuente

00:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714668213173/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Buenafuente ens va trucar al Toni Soler i a mi per venir al seu programa els dissabtes per parlar de com era una campanya electoral des de dins i explicar safaretjos. Des d'aleshores, el Toni va deixar el diari on treballava i va començar a fer coses per El Terrat", explica emocionat Queco Novell. Més tard, la parella radiofònica va començar el 'Minoria absoluta' a RAC1 juntament amb Manel Lucas.

Caballero ha confessat que mentre estudiava la carrera ja escoltava el 'Minoria absoluta'. A Figueres va coincidir amb Jair Domínguez, un col·lega de professió d'ambdós periodistes i revelador d'un secret: Sergi Caballero es va trencar el braç en més de 10 trossos intentant fer l'Spiderman a la redacció de la ràdio on treballaven plegats.

L'Empordanès va començar a fer ràdio un estiu a Ràdio Vilafant, més tard va treballar a Ona Catalana a Figueres, als informatius, i més tard van preparar un programa amb en Jair Domínguez. "En aquella època s'acabava d'estrenar Spiderman als cinemes i en aquell moment jo em vaig flipar una mica i vaig començar a fer una mica el 'gilipolles' sobre un armari a la redacció. Tu creus que en Jair es va ajupir per ajudar-me?", recorda Caballero amb ironia i afegeix que ell "és un treballador exemplar" i va fer igualment el programa, després de passar per l'hospital, complint amb les seves obligacions.

Queco Novell: "La ràdio abans de l'havies d'imaginar i això formava part de la màgia de la ràdio"

"Abans quan escoltava els presentadors, no els veia, me'ls havia d'imaginar", diu Novell. I afegeix que això ara és impensable, "tothom sap quina cara té un locutor o presentador de ràdio". Actualment gairebé tots els programes s'emeten en streaming o en càpsules per diferents xarxes. "És una via d'entrada a l'audiència", apunta Caballero.

Durant la conversa, també s'ha parlat de les xarxes socials, les notícies falses, la IA i el pòdcast, "és una manera que la ràdio sempre estigui a l'aparador", diu Caballero. A més, el periodista ha afegit que "la gent necessita tenir una veu fiable i amiga que t'expliqui coses que són veritat i això només ho trobaran a la ràdio de confiança". Novell ha subscrit l'argument i ha recordat que "no cal ser el primer a publicar una notícia, està bé també ser el segon o el tercer i evitar cometre errors garrafals". Caballero ha afegit que sovint no es dedica prou temps a una notícia i això és molt important, deixar reposar i tornar-s'hi a posar, "cal explicar bé les coses i deixar de banda la cultura del fastfood".

Arxiu+

Èrika García Pujol

Èrika García Pujol

Responsable digital de SER Catalunya. Graduada en periodismo por la Universidad Autònoma de Barcelona...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00