Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1997, l'assassinat de Miguel Ángel Blanco

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1997, l'assassinat de Miguel Ángel Blanco

100 anys amb la ràdio: 1997, l'assassinat de Miguel Ángel Blanco

02:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1720605283260/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Aquell 1997 va ser noticia la clonació de l’ovella Dolly, l’elecció de Tony Blair com a primer ministre del Regne Unit, l’arribada de la nau Pathfinder a Mart i un assassinat que va commocionar la societat espanyola.

El 12 de juliol, ETA feia efectiva la seva amenaça d’assassinar Miguel Ángel Blanco perquè el govern de José María Aznar no havia acostat els presos de la banda terrorista a les presons basques. Miguel Ángel Blanco era un jove militant del Partit Popular, regidor d’Ermua, que només tenia 29 anys. Dos dies abans, el 10 de juliol, va ser segrestat i els terroristes van anunciar que l’executarien si al cap de 48 hores, si la Moncloa no satisfeia la seva petició. De seguida que es va tenir notícia del segrest, a tot arreu es van organitzar massives manifestacions arreu per reclamar el seu alliberament.

En una època en què encara no havien arribat ni els telèfons mòbils intel·ligents, ni el wi-fi ni les xarxes socials, tothom es va enganxar a la ràdio confiant que no es produís el tràgic desenllaç. Però l’esperança que els terroristes no s’atrevissin a cometre l’assassinat es va esvair quan el redactor de Ràdio Sant Sebastià, Juan Carlos López, va narrar l’arribada d’una ambulància a l’hospital Virgen de Aranzazu. Efectivament, era Miguel Ángel Blanco que, malferit, va agonitzar fins l’endemà.

Durant les jornades posteriors es van repetir les mostres de rebuig ciutadanes, però això no va aturar als terroristes, que seguirien matant. També a Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00