Historia

Juliol del 72

Què publicava la premsa local d'Alcoi fa ara mig segle?

Cròniques alcoianes (04/07/2022)

Cròniques alcoianes (04/07/2022)

06:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1656936950628/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

A finals del mes de juny de 1972 una representació d’empreses del sector tèxtil de la comarca viatjaren a Nova York per a exposar els seus productes en una mostra de l’Oficina Comercial d’Espanya que va durar una setmana. Entre les empreses que hi van acudir estaven les alcoianes Francisco Jover, Joaquín Gracia, Bernabeu i Companyia, Francisco Vilaplana, Textiles Pastor i Miguel Pérez e Hijo, i les mureres Flecotex i Juan Such. Aquestes empreses van establir contactes comercials amb importants empreses nord-americanes amb la idea de firmar en un futur pròxim grans operacions.

Pel que fa al gremi d’Hostaleria celebrava els actes de la seua patrona Santa Marta, amb una festa en el Club Oasis de l’Hotel Reconquesta, l’elecció de la regina i dames del Gremi, càrrecs que van recaure en Teresa Zurita, Luzmila Aznar i Geni Solana, i un concurs de cocteleria en honor dels fabricants de café licor, i en els quals havia de figurar, obligatòriament, aquest popular aperitiu. En total van ser elaborades 16 combinacions, en una competició molt disputada, en la qual va quedar campió Julio Martínez i segon Antonio Arévalo. El coctel guanyador portava per nom «Aperitivo alcoyano» i estava compost per café-licor, ginebra, martini sec i unes gotes de cointreau.

Singular va ser la iniciativa de la Penya del Bon Humor d’organitzar un dinar de germanor convocant als «quintos» supervivents del 22. El periodista que es va encarregar del reportatge d’esta emotiva reunió va ser el popular Pepe Calabuig, que aleshores iniciava la seua carrera de periodista en les pàgines del CIUDAD. La Penya va aconseguir reunir uns 70 «quintos». Aquests veterans havien viscut un llarg servei militar de tres anys, la cruenta guerra al Marroc i després molts també es van veure involucrats d’una manera o una altra en la guerra civil del 36.

També en estes dates l’escriptor Juan Gil-Albert publicava «Fuentes de la constancia », llibre del qual escrivia una ressenya el mestre i escriptor Jordi Valor en el periòdic CIUDAD. «Fuentes de la constancia» era una antologia poètica des de l’any 1936 que, ara sí, podia publicar Gil-Albert perquè la censura alçava un poc la mà. Entre les composicions de Gil-Albert destaca «Candente horror» que va dedicar en el seu moment a la guerra civil. És també l’època de la seua admiració per Gabriel Miró, un altre autor d’ascendència alcoiana. També rendix el seu particular homenatge a Xàtiva, on la seua família estiuejava a Montsant als peus del castell.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad