La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

Llarga vida a la xylella

El bacteri que ha provocat el canvi de les regles de la normativa de sanitat vegetal a Europa segueix sense tractament a curt termini

La Llavor (21-01-2023)

La Llavor (21-01-2023)

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674284943378/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Esta setmana ASAJA-Alacant qualificava els sis anys de lluita com a nefastos. De "devastació, desolació i abandó". 187.400 ametlers arrancats, més de 2.600 hectàrees arrasades, centenars d'agricultors afectats en les Marines, l'Alcoià i el Comtat. I qualificava d'"erràtica i impositiva" la política per a combatre la plaga de la Generalitat.

No obstant això, en La Llavor, Antonio Vicent, cap d'unitat en l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) que és Doctor, enginyer agrònom i màster en Bioestadística, afirma que les mesures de vigilància estan funcionant i que hi ha sensació d'extensió de la plaga, més perquè s'estan analitzant zones no analitzades on la xylella està present perquè la plaga s'estenga.

Això sí, el remei definitiu, la cura, haurà d'esperar. Vicent explica que no esperen tindre un remei en el curt o mitjà termini per les característiques del bacteri i pel tipus de plantes a les quals ataca. Per això s'aposta per buscar varietats resistents mentre s'avança en possibles solucions basades en virus que puguen perjudicar el bacteri de la xylella.

No considera Vicent que la xylella s'haja convertit en el taló d'Aquil·les de la investigació en sanitat vegetal, però sí que és una important pedra en la sabata. Tant que la seua aparició va obligar a canviar tota la normativa de seguretat i sanitat vegetal. Va obligar a modificar i endurir protocols.

I és que la xylella ha arribat per les importacions. En eixe sentit, Vicent explica que el problema no és tan greu quan parlem d'"importacions controlades". Si funcionen els sistemes de control és fàcil detectar el bacteri i frenar-ne la seua expansió. Però alerta dels moviments irregulars de material vegetal. Saltant-se controls per raons econòmiques, de mercat... o simplement per a evitar qualsevol entrebanc. Per ací, per eixe camí, podria estendre's, per exemple, la varietat que ja afecta a cítrics de Portugal i que a més, encara que no siga de la varietat que ens afecta ací, podria adaptar-se'n com fan els patògens.

El Rebost

Sardines amb verdures (per Santi Hernández)

El Rebost: sardines amb verdures

El Rebost: sardines amb verdures

02:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674124223158/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana hem preparat unes sardines amb creïlles que lleven el sentit. Unes sardines acompanyades d'unes creïlles amb ceba i pimentó verd. Tot acompanyat d'una picada d'ametla que li queda fantàstic. Si vos sembla vos ensenye com les he preparades.

INGREDIENTS

6 sardines

1 pimentó verd

1 ceba

Un grapat d'ametles torrades

Oli d'oliva verge extra

Sal

PROCÉS

En primer lloc netegem i tallem les creïlles a rodanxes fines. Tallem a la juliana la ceba i el pimentó en trossos mitjans. En una paella amb oli d'oliva verge extra calfarem les tres coses a foc mig lent perquè quede molt tendre. Rectifiquem de sal i quan estiga llest ho traiem tot i reservem. Preparem una picada d'ametles torrades amb oli i reservem.

Llevem l'excedent d'oli, i sobre aquest mateix oli disposarem les sardines netes d'escates. Marquem pel dos costats i els repartim la picada per damunt. Deixem que s'acaben de fer, i llestes.

Aquesta recepta ha d'anar acompanyada de pa de qualitat per a mullar.

De temporada: all

De temporada: all

De temporada: all

03:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674208947057/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Diuen que l'all espanta els vampirs (i normalment, també a la persona que tens al costat). Afortunadament té unes altres propietats. Hui parlem de l'all.

Vi La Llavor: Spacca (cervesa)

Vi La Llavor: hui, a la secció de vi no parlarem de vins sinó de cerveses, concretament d&#039;Spacca, de la cervesera Tercer Tiempo

Vi La Llavor: hui, a la secció de vi no parlarem de vins sinó de cerveses, concretament d'Spacca, de la cervesera Tercer Tiempo

04:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674132603895/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Hui, a la secció de vi no parlarem de vins sinó de cerveses, concretament d'Spacca, de la cervesera Tercer Tiempo

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad