La LlavorLa Llavor
Economía y negocios
La Llavor

Cí-trics... Falla la unió

Fruitlogistica, la gran fira de l'agroalimentació a Berlin, ha sigut l'escenari de la presentació a Europa de la marca bandera dels cítrics valencians: "Taronja Valenciana" mentre continua manant la preocupació per la guerra d'Ucraïna

La Llavor (11-02-2023)

La Llavor (11-02-2023)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1676099246327/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Fruitlogistica ha tornat a la seua data habitual aquest any 2023 però amb cicatrius: les que ha deixat la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. Diguem que eixe ha sigut el marc general d'una fira que ha recuperat en bona part el seu potencial i que ha servit, en aquesta ocasió, per a la posada de llarg a Europa de la recentment creada marca paraigua per als cítrics valencians: "Taronja Valenciana". No obstant això, i encara que mana l'optimisme, també es respira preocupació.

L'arrancada està sent lenta. Enguany l'objectiu era arribar als lineals de tots els supermercats. Ha arrancat la segona part de la campanya citrícola i només un supermercat, Consum, té la marca en els seus lineals. José Enrique Sanz, gerent de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), explicava que igual que ho va aconseguir el plàtan pot aconseguir-ho la taronja (els creatius de la campanya són els mateixos) però sense la complicitat de la distribució això no serà possible.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, incidia en això mateix. S'ha fet un esforç enorme per a unir el sector. Quan s'han aconseguit s'han assolit avanços molt importants. I citava que Europa obligue exportadors de països tercers a sotmetre els seus cítrics a un tractament de fred si volen vendre a Europa. Però en el cas d'una marca cal anar més enllà, és necessari, també, el suport dels qui venen el producte... I això està costant.

De fet, Puig va anunciar també que la Generalitat continuarà posant diners i augmentant la dotació en el futur per a realitzar campanyes publicitàries a Espanya i a Europa. En la falta de suport del comerç es fixava també Cirilo Arnandis, president de les cooperatives citrícoles.

De la guerra d'Ucraïna parlàvem amb el gerent d'Anecoop, la gran cooperativa de cooperatives, que explicava que poc s'ha avançat des que la guerra va començar fa un any. Els mercats perduts no han pogut ser substituïts per uns altres i la pujada de les matèries primeres ha provocat un encariment del producte final que enfada al consumidor. Aconseguir solucions, deia Joan Mir a la SER, requerirà molt de temps i moltes fires per a anar forjant nous contactes en països alternatius, i sempre desitjant que la guerra acabe.

Stand de la Comunitat Valenciana en Fruitlogisitica 2023 / Ana Avellana

Un total de 50 empreses continuen fins demà diumenge en la zona expositiva habilitada per la Generalitat, uns quatrecents metres quadrats, i també en els seus estands propis. Fruitlogistica és el gran aparador del sector agroalimentari i la primera gran fira del sector del calendari. Les empreses que van sota el paraigua de la Generalitat no paguen la presència en les fires.

El Rebost

Melmelada de poma perelló, la poma de la Vall d'Ebo

El Rebost: Melmelada de poma Perelló

El Rebost: Melmelada de poma Perelló

04:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675956854127/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana vos porte una melmelada de poma molt particular. Estem davant d'una varietat de poma típica de les muntanyes d'Alacant. Concretament, de la Vall d'Ebo i municipis com Agres, Alfarrara o la Vall d'Alcalà entre altres. La Poma perelló fa referència a la seua forma de pera, segons creuen els meus bons amics Pep Romany i Josep Bernabeu. Aquestes en concret me les va regalar la seua alcaldessa, Leonor Jiménez Damaso, el dia de lliurament dels Premis de l'Acadèmia de la Gastronomia Valenciana que es va celebrar a la ciutat d'Alacant el passat dilluns 30 de gener. Unes pomes que tenen la particularitat que es recullen verdes i maduren en garatges cobertes de mantes o teles. Així que amb aquestes fantàstiques pomes vos he preparat una melmelada fantàstica.

INGREDIENTS

1 Kg de pomes perelló

250 g de sucre

½ llima

1 c/c de canyella molta

1 c/c de nou moscada

1 c/c d'essència de vainilla

25 g de mantega

PROCÉS

En primer lloc rentem, pelem i trossegem les pomes. Aquesta recepta té la particularitat que s'aprofita tota la poma. Així que el cor de les pomes i les pells les ficarem a un cassó amb mig got d'aigua, i la polpa de la poma trossejada en una altra cassola. Afegim en aquesta última el suc de la mitja llima per a evitar que s'oxide la poma, mentre que les pells i els cors de les pomes les posem a coure durant uns 5 minuts aproximadament. Aquest suc ens ajudarà a que la melmelada espessisca.

Passats els cinc minuts colem aquest suc, en retirem les pells i el tornem a deixar en el cassó per a afegir-li el sucre i fer un caramel. Hi afegim una quantitat de sucre que oscil·le entre un 40% i un 60% del pes resultant de les pomes pelades i sense el seu cor. Una vegada caramel·litze (compte que no se vos creme el sucre) hi afegim la mantega, i quan es fonga ho fiquem tot ràpidament a la cassola on tenim la poma trossejada.

Finalment, coem les pomes amb aquest caramel a foc fort els primers minuts perquè es fonga bé el sucre. En uns cinc minuts anirem baixant la intensitat del foc sense deixar de remoure i veureu com a poc a poc es va desfent. Hi afegim la canyella, la nou moscada i la vainilla (opcional) i al cap de 30- 40 minuts tindrem la nostra melmelada llesta. Una meravella.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/mermelada-de-manzana-perello-la-manzana-de-la-vall-debo/

De temporada

Raïm

De temporada: Raïm

05:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675957693419/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

És un dels productes més consumits a tota la Comunitat Valenciana. A la secció 'De temporada' coneixem totes les característiques i propietats del raïm.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00