La LlavorLa Llavor
Sociedad

Sofre per a acabar amb la pinyolada

Un estudi de la Universitat Politècnica de València, de la mà de la Universitat de València, ha aconseguit evitar la pinyolada en una varietat de mandarines amb un tractament que permetria mantindre ruscos a prop de les explotacions citrícoles

La llavor (18/02/2023)

La llavor (18/02/2023)

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1676703874022/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Hugo Merle encapçala l'equip, en el qual també participa l'empresa Explotacions Agrícoles Serrano, que ha aconseguit evitar llavors en la varietat Nardorcott. És el principi d'una investigació que encara està en una fase inicial. El tractament amb sofre en època de floració evitaria la pol·linització creuada, i d'eixa forma es resoldria, de pas, el problema dels apicultors que podrien mantindre els seus ruscos prop d'explotacions citrícoles.

En declaracions a la Llavor, Merle ha explicat que a més tot fa pensar que aquest tractament podria aplicar-se no ja a altres varietats de cítrics, sinó també a altres cultius. Merle, que és professor del departament d'Ecosistemes Agroforestals de l'UPV, explica que el sofre bloqueja el creixement del tub pol·línic dins dels estigmes. Ara toca continuar treballant perquè l'estudi està en una fase preliminar i actualment l'ús de sofre en cítrics no està permés i no hi ha cap producte registrat per a això.

Edició especial 'De Temporada'

Amb tots els col·laboradors de l'espai 'De Temporada' analitzem la marxa i busquem propostes i nous continguts. En 'De Temporada' hem conegut ja els productes d'horta més importants atenent la data del calendari; ampliàrem, més tard, a uns altres productes com formatges, processos i quin és el millor moment de dur-los a terme. I ara volem anar més enllà. Escolta-ho i sabràs com...

El Rebost

Arròs amb polp, blanquet i carxofes (per Santi Hernández)

El Rebost: arròs amb polp, blanquet i carxofes

El Rebost: arròs amb polp, blanquet i carxofes

05:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1676638183372/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sincerament, vos he de dir que aquest és un dels arrossos que em lleven el sentit. Per la seua intensitat i pels contrastos que trobarem en una sola cullerada. Per a aquest arròs usarem una base de caldo de peix i marisc, i en cas que el polp siga fresc, el caldo que utilitzarem serà de la seua cocció. Per a completar aquest arròs el farem amb productes de temporada com poden ser carxofes i bolets. Nosaltres a més, li donarem un contrast usant el blanquet. D'eixa manera li aportem greix i un contrast meravellós a les nostres papil·les gustatives.

INGREDIENTS (per a 8 persones)

1 polp mitjà

4 carxofes

250 g de bolets de temporada

4 blanquets

Oli d'oliva verge extra

Tomaca natural triturada 250 g

2 c/c de pebre roig dolç

80 g d'arròs per persona

Sal

Colorant alimentari o infusió de brins de safrà (6-7 per persones)

PROCÉS

En primer lloc coguem el polp. Descongelem el polp i el netegem. Li llevem els ulls i la boca. Posem a bullir una cassola gran amb aigua i quan estiga llesta "espantarem" tres vegades el polp, és a dir, l'escaldarem. Per a això, l'agafarem del cap i l'introduïm i el traiem tres vegades de l'aigua bollint. Una vegada escaldat el deixem dins de la cassola. Els temps de cocció variarà segons la grandària. En principi si el polp pesa entre 1 quilo i mig i 2 quilos necessitarem coure'l uns 25 – 30 minuts aproximadament. De totes maneres, durant la cocció anirem punxant el polp per a veure quan està tendre. Retirem el polp de la cassola i ja tenim llest el polp i el caldo per a preparar l'arròs.

Per a preparar l'arròs, en primer lloc marcarem les potes del polp un parell de minuts a foc mitjà amb oli d'oliva i les retirem. Seguidament netegem i tallem les carxofes. Les deixem en a remulla amb el suc de mitja llima per a evitar que s'oxiden en excés. Una vegada saltades les reservem. Afegim els bolets prèviament nets i tallats. Mentre es van fent, tallarem els blanquets en xicotets daus i els reservem. El blanquet l'introduirem durant la cocció de l'arròs. Farem el mateix amb el polp. El tallem en rodanxes i el reservem. El polp sobrant el podem utilitzar per a preparar un “polp a feira”, unes croquetes o un salpicó, per exemple.

Una vegada llestos els bolets, hi afegim el pebre roig dolç, removem i seguidament afegim la tomaca. Rectifiquem de sal i deixem que vaja reduint. Quan la tomaca estiga ben reduïda incorporem l'arròs. Marquem i seguidament incorporem el caldo de la cocció del polp a poc a poc. La quantitat de caldo que jo utilitze ve a ser aproximadament entre 4 i 5 vegades la quantitat d'arròs. Incorporem el polp, el blanquet i les carxofes i deixem que bulla durant uns 12 minuts aproximadament, depenent del tipus d'arròs. Rectifiquem de sal i anem removent de tant en tant perquè l'arròs vaja soltant el midó i espessisca una miqueta. Paga la pena que quede més sencer el gra, i amb la calor residual acabarà de coure's l'arròs.

El resultat és exquisit.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/arroz-con-pulpo-blanquet-y-alcachofas/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00