Innovació, motor de futur en temps incerts
Amb la segona convocatòria del PERTE agro, destinat exclusivament a la indústria agroalimentària, en portes analitzem com un projecte d'investigació acaba afectant també positivament a la resta de baules de la cadena
La llavor (24-02-2021)
Valencia
La Cooperativa La Vinya de la Font de la Figuera, de la mà de l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la Universitat Politècnica de València treballa en el desenvolupament d'un nou embalatge per a botelles de vi que aprofita les deixalles que generen la poda de la vinya, la pell del raïm i el premsatge.
El resultat, com ha explicat la investigadora de AIMPLAS, Chelo Escrig, és un material de condicions molt similars al cartó convencional que a més es poden personalitzar amb tints també d'origen vegetal, dels mateixos desfets, amb el que finalment s'obté un producte que quan deixa de servir com a caixa d'emmagatzematge pot tirar-se al contenidor de residus orgànics i fins i tot convertir-se en abonament.
La iniciativa pot donar eixida a les més de dos tones de deixalles que anualment es generen a Espanya durant el procés d'elaboració del vi. I a més, no és un procés car. És més, Escrig explica que el material que se n'obté és més barat que el tradicional. La iniciativa compta amb el suport econòmic de l'IVACE i finançament també de la Unió Europea, dels fons Feder.
Un projecte que com explicava també en La Llavor Raúl Natividad, CEO d'AVS Consulting, empresa que ha gestionat la majoria de desenvolupaments del primer PERTE Agro, entra dins dels projectes finançables pel segon PERTE Agro que està en portes i que divendres es va presentar a Madrid.
El PERTE té com a objectiu l'enfortiment de la indústria agroalimentària a través de la millora dels seus processos de producció perquè aquesta siga més competitiva. Només hi poden optar indústries del sector. Es queden fora els productors i també el canal HORECA, però com explica Natividad, això és així perquè la PAC ja contempla ajudes per al sector primari (una altra cosa és que siguen o no suficients). A més, en aquest cas, la millora de processos i la investigació acaba afavorint tota la cadena.
En el primer PERTE Agro, dels 300 milions pressupostats se'n van assignar 183. Dels quals 29 milions, un 20,24%, van acabar en indústries de la Comunitat Valenciana. Ara, segons Natividad, les aspiracions són igualar o millorar eixa xifra que va permetre crear noves indústries i iniciar projectes d'I+D.
El Rebost: rotllets vietnamites farcits de verdures (per Santi Hernández)
El Rebost: rotllets vietnamites farcits de verdures
Com se sol dir, sempre hi ha una primera vegada. Perdoneu-me els experts, però estos són els meus primers rotllets vietnamites. La veritat és que tenen una infinitat de possibilitats, amb farciments d'allò més variats.
Jo esta vegada els he preparat amb les verdures que tenia a mà, i la veritat és que el resultat ha sigut més que satisfactori. No va quedar-ne ni un. Se'ls acabaren tots. Si vos sembla, vos explique com els he preparat.
INGREDIENTS
1 paquet de neules d'arròs
1 carabasseta
1 carlota
1 porro
1/2 encisam iceberg
2 c/s d'oli de sèsam
Llavors de sèsam
Soja
Oli d'oliva verge extra
Sal
ELABORACIÓ
En primer lloc tallarem les verdures a la juliana. Tallem l'encisam iceberg molt fi i li posem un poc de sal i un parell de cullerades soperes d'oli de sèsam. Això li donarà un toc molt especial. Mesclem bé i reservem per al farciment.
D'altra banda, untem amb oli d'oliva la paella i a continuació prepararem els rotllets. Les neules hem de posar-les a remulla una a una tan sols uns 5-10 segons. Escorrem l'excés d'aigua i sobre una superfície neta comencem amb el farciment.
Agafem un poc de la mescla, la posem en el centre del rotllet i pleguem els laterals per a després embolicar-lo. El posem en la paella prèviament calenta i el marquem per tots dos costats. Així anirem preparant tots els rotllets. Empolvorem amb llavors de sèsam i ens els mengem acompanyats de soja.
De temporada: carn madurada
De temporada: carn madurada