Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

La LlavorLa Llavor
Sociedad | Actualidad

De garrofes valencianes per a la resta del món

Entre les comarques dels Serrans i Camp de Túria, un projecte familiar recupera, 80 anys després, la producció ecològica de garroferes autòctones valencianes amb vocació exportadora als Estats Units i Austràlia

La Llavor (27-04-2024)

La Llavor (27-04-2024)

30:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714198127581/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

En temps de canvi climàtic, amb una sequera molt prolongada al coll, uns agricultors han decidit recuperar el que ací quasi sempre s'ha considerat un cultiu de secà marginal. Dotar-lo de regadiu, modernitzar-lo i posar-lo en plena producció. I és que com ha explicat en La Llavor l'enginyer agrònom Jorge Pi, especialitzat en enginyeria rural de l'estudi valencià MasQueIngenieros (MQI), el garrofí forma part d'una infinitat de productes que consumim diàriament.

Pi ha explicat que s'ha habilitat un terreny, 125 hectàrees, a una zona que sempre es va dedicar a eixe cultiu i que està molt a prop d'una zona forestal. I és que la garrofera és un arbre que necessita molt poca aigua i que a més evita l'erosió del terreny. És, per tant, un arbre que pot complir una tasca mediambiental molt important.

I en la part econòmica, explica Pi que el 70% de la producció viatja fora d'Espanya. Mercats com l'estatunidenc i l'australià s'emporten una bona part perquè, a més, les garrofes valencianes són d'una qualitat excel·lent.

El projecte també aspira a servir d'espill, per a animar a altres agricultors a interessar-se per aquest cultiu de manera professional, que deixe de ser marginal i que passe a formar part dels cultius que són sant i senya de l'agricultura mediterrània amb una bona resposta comercial.

La garrofa, ho hem tractat en La Llavor en algunes ocasions, és un d'eixos cultius molt sensibles a l'especulació. Les seues múltiples aplicacions i tindre la consideració de "superaliment" han disparat el seu preu a vegades. Ara eixe preu s'ha moderat però les seues possibilitats i la seua resiliència davant la nova realitat meteorològica l'han convertit en un cultiu molt atractiu.

El Rebost: tàrtar de tomaca

El rebost: tàrtar de tomaca

El rebost: tàrtar de tomaca

04:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714127853996/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana vos he preparat una recepta que no vos deixarà indiferents. Estem davant del tàrtar més més refrescant que vos pugueu trobar. A més, estem a un parell de mesos de l'entrada de l'estiu i ja va abellint aquest tipus de receptes lleugeres i saboroses alhora. La base ve a ser exactament la mateixa que la d'un tàrtar de tonyina, i fins i tot un steak tàrtar, però en aquesta ocasió la protagonista és la tomaca. Per això, és molt important que la tomaca siga de qualitat. Una bona tomaca valenciana, del Perelló o una tomaca rosa. Tomaques carnoses i plenes de sabor.

INGREDIENTS (per a 4 persones)

2 tomaca valenciana

1/2 ceba morada

1 alvocat

Cogombrets en vinagre (al gust)

1 c/c mostassa de Dijon

1 c/s de salsa Lea Perrins

1 pessic de sal

1 c/s d'oli d'oliva verge extra

1 rovell d'ou

Tabasco (opcional)

Per a decorar

Ceba adobada

1 vitet

PROCÉS

El procés és ben senzill. En primer lloc pelarem i tallarem la tomaca en xicotets daus i reservem. A continuació, tallem finament la ceba, l'alvocat i els cogombrets. A un bol posarem un rovell d'ou, una cullerada de mostassa de Dijon, una cullerada de Lea Perrins, un poquet de sal i una cullerada d'oli d'oliva verge extra.

Removem i integrem estos ingredients i seguidament hi incorporem la ceba picada, la tomaca, els cogombrets i finalment l'alvocat. Mesclem tots els ingredients i rectifiquem d'oli i sal fins que trobeu el punt. I si vos agrada el Rock&Roll, li afegiu unes gotes de tabasco.

Finalment, tan sols ens queda emplatar. Jo he utilitzat un motle però si vos agrada sense motle també es pot servir a mode d'ensalada. Afegim la ceba adobada i el vitet en xicotets trossos.

Un plat refrescant i ple de sensacions.

De temporada: clonar aliments

De temporada: clons d&#039;aliments

De temporada: clons d'aliments

06:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714127985268/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: destil·lats valencians

Vi La Llavor: destil·lats valencians

Vi La Llavor: destil·lats valencians

08:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714128088913/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Recibe nuestras noticias en tu móvil
Activa la campanita y no te pierdas nada de la actualidad informativa

Suscríbete al Canal de Whatsapp de Radio Valencia
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00