Política

Nico Calabuig fa una valoració "negativa" del primer any del govern d'Ontinyent

El cap de l'oposició parla sobre les formes de treballar d'Ens Uneix, la gestió econòmica, els problemes de l'Hospital i la seua feina com a oposició

Entrevista a Nico Calabuig. Valoració del primer any de la legislatura

Entrevista a Nico Calabuig. Valoració del primer any de la legislatura

18:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717500371625/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dins de la ronda d'entrevistes que des de Ràdio Ontinyent estem realitzant a tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament d'Ontinyent per valorar el primer any de legislatura, i després de l'entrevista inaugural amb l'alcalde d'Ontinyent Jorge Rodríguez, hui ha sigut el torn del cap de l'oposició, Nico Calabuig, portaveu de Compromís per Ontinyent.

Les formes de treballar

La primera pregunta era clara. Una valoració sobre el primer any de la nova legislatura. El cap de l'oposició afirmava que "la valoració que fem es basa en diverses consideracions, però per a totes elles ens basem en que es tracta de la tercera majoria absoluta de Jorge Rodríguez", i lamenten que "considerem que al ser la tercera majoria s’han consolidat determindes maneres de treballar que nosaltres hem de valorar de forma negativa".

Nico Calabuig explicava que dins d'eixa valoració negativa estava el fet que "sols s’han convocat 5 plenaris ordinaris en tot aquest any" i matisava que "s’ha obviat la llei de bases de règim local que estableix la necessitat de realitzar 1 plenari ordinari mensual, ja que sols en eixos plenaris podem presentar mocions i fer precs i preguntes", el que afirma, explica la seua valoració negativa, ja que finalitza dient que "no es respecta la pluralitat".

Respecte a aquest tema matisen que "en aquesta valoració també lamentem que s’ha consolidat una manera de treballar respecte a teixits associatius i mitjans de comunicació on els professionals reben pressions per manifestar les opinions que donem des de l'oposició, pel que pretenen coartar la llibertat d'expressió", afirma contundent.

Gestió econòmica

També ha parlat respecte a la valoració econòmica d'aquest primer any on el portaveu insisteix en que "no podem valorar-la bé, ja que fa 1 mes es presentava una liquidació del pressupost 2023 on es mostrava que no s’han executat ni la meitat de les inversions". Açò significa, insistia "que no es conta la veritat a la ciutadania quan es realitza el pressupost, ja que la xifra és molt bonica, però no s’han fet el 55% de les inversions pressupostades".

Respecte a la gestió econòmica també afirmaven que "es va tancar amb un romanent de tresoreria negatiu, i havent més que duplicat els interessos al banc degut a uns prèstecs que van duplicar l’endeutament de l’Ajuntament, passant de 6 milions a 12" i lamentaven que al seu parer "s’han fet inversions de dubtosa necessitat i no s’inverteix el suficient en alguns barris o situacions com les escoletes d'estiu o les ajudes a la dependència".

Sostenibilitat

Nico Calabuig afirma que hi ha coses que valoren de forma positiva "podriem parlar, per exemple de la consolidació del servei de transport urbà gratuït", afirmava i afegia que "ho hem de valorar de forma molt positiva ja que s’ha anat consolidat, i ara cal seguir treballant. Pensem que eixa és la línia a seguir". Lamentava, això sí, que Ontinyent és una ciutat molt caminable, pel que "m’agradaria lamentar que debem ser de les úniques ciutats que teníem un carrer peatonal des de fa 17 anys i s’ha revertit eixa peatonalització (referint-se al carrer Major), i s’ha fet a pesar de no tenir un bon paviment per al transit de cotxes". i finalitzava afirmant que "és un carrer que la gent estàvem acostumats a recórrer a peu, i açò és un retrocés i a banda, un retrocés perillós".

Feina com a oposició

Pel que respecta a la feina d’oposició que han realitzat, Calabuig considera que "hem continuat igual, amb les mateixes dinàmiques participatives i propositives que ens van portar a duplicar els resultats de les anteriors eleccions" però matisava que "malauradament ens hem trobat amb l’obstruccionisme del govern municipal de no voler convocar plenaris ordinaris que és on s'assegura poder tenir una gran participació política, tenir pluralitat i que tots pugam participar de la construcció de la ciutat", i finalitzava al respecte que "nosaltres sols busquem dibuixar nous escenaris i sempre de la mà de les persones i els teixits associatius, que son els que manifesten que necessitem altre tipus de ciutat i de govern", i manifestava que, "a pesar de tot tenim l’ànim, l’optimisme i la constància per seguir buscant treballar pels nostres veïns".

Sanitat pública i hospital

Respecte a la noticia del tancament dels paritoris durant l'estiu afirma que "la sanitat pública i la necessitat de dotar personal suficient a Ontinyent sempre ha sigut la nostra prioritat" i posava dos exemples:

"Vull recordar que quan fa un any en precampanya electoral Ens Uneix i el PSPV es pegaven colçades en la pseudoinauguració de l’hospital, nosaltres vam demanar prudència, vam demanar que acabaren en temps i forma les obres, que tingueren els serveis i sobretot que tingueren el personal suficient per poder funcionar i prestar atenció de qualitat. Malauradament hem vist que les fotos i els vídeos que algunes forces polítiques van vendre com un èxit els han obligat fer passos enrere" i lamentava que "encara no s’ha treballat per part de conselleria per subsanar els problemes de personal mèdic".

Lamentava que "al no haver plenaris ordinaris no s'ha pogut debatir la nostra moció que anavem a fer en maig on anavem a demanar que es duguera a terme un pla vacacional i que l'Ajuntament demanara que Xàtiva-Ontinyent siga declarat zona de difícil cobertura".

L'altre gran tema que afirmava és que "Compromís sempre hem estat del costat de la reivindicació de més personal sanitari" i matisava que "ho hem fet governara qui governara, ja que vull recordar que vam estar presents en la manifestació a Ontinyent contra el tancament de la medicina interna quan governava el botànic", però també matisava que "en Compromís mai hem tingut els comandaments de Sanitat, i això es nota".

Per últim al respecte afirmava que "ens agradaria que ja que des d’Ens Uneix afirmen que gràcies al seu vot a la Diputació ara tenen poder en les decisions de la Generalitat, doncs que ho demostren i aconseguisquen el personal necessari”.

Missatge final

En els últims minuts ha volgut criticar "el paper d’Ens Uneix apuntalant el govern de la dreta", ja que matisa "no ha donat resultat satisfactori per evitar les retallades antisocials de PP i VOX a la ciutat, com s'ha vist amb que es pararen les obres del CEIP Martínez Valls i que s'obligue ara a avançar els diners per part del govern municipal" i finalitzava afirmant que "tampoc sabem res de dos projectes molt importants com el Centre de Dia de suport convivencial i el Centre de Persones amb malaltia mental crònica que estaven al Pla Convivint del Botànic i que ha eliminat el nou govern per a la ciutat".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00