Gastro

Pilota dolça d'Alcàsser (per Santi Hernàndez)

La pilota dolça és un dolç d'ametla molt típic d'algunes poblacions de la comarca del Horta Sud

El Rebost: pilota dolça d'Alcàsser

València

La pilota dolça és un dolç d'ametla molt típic d'algunes poblacions de la comarca del Horta Sud. Alcàsser, Picassent i Torrent són tres poblacions que la tenen molt arrelada en la seua gastronomia, però amb algunes diferències entre elles. És curiós el fet que estes poblacions estiguen unides gastronòmicament parlant, no sent este l'únic dolç que comparteixen. La recepta que vos porte hui és la que Enriqueta Hernández prepara tots els anys junt al seu net Pepe Espuig per a les festes del Crist.

Com vos deia, entre elles existeixen algunes variacions. Totes elles se solen preparar en festes, ja siguen patronals o de culte a algun Sant. Jo hui vos presente la típica que fem a Alcàsser per a les festes del Crist. Es tracta d'una pilota dolça que es frig, amb una base d'ametla, ou, pa ratllat i sagí de porc, amb un toc de ratlladura de llima i de canyella. No obstant això, a Picassent, en les seues festes de la Verge de la Vallivana es prepara bàsicament amb els mateixos ingredients, però no es frig. Se serveix crua i també està boníssima. Finalment, a Torrent és típic en les festes de Sant Blai i curiosament s'incorpora amb l'arròs al forn per a donar-li un contrast diví al costat de la resta d'ingredients.

INGREDIENTS

1/2 kg ametla molta Marcona

1 kg de sucre

1/2 kg pa ratllat

12 ous

1 c/c de canyella en pols

2 llimes ratllades (només la part groga)

2 cullerades grans de sagí de porc

3 ous per a fregir la pilota

Oli de gira-sol

Fregir volta i volta

c/c: cullereta de café

PROCÉS

El procés per a preparar-les no és complicat, però porta el seu temps. En primer lloc prepararem tots els ingredients. Una vegada preparats, en un recipient gran (cassola d'arròs al forn, per exemple) posarem l'ametla molta, el sucre i el pa ratllat. Mesclem bé tots estos ingredients.

Fem un forat al centre, on posarem els ous. Amb molta cura els batrem. Una vegada batuts hi incorporem la llima ratllada, la canyella i el sagí de porc. Mesclem bé fins que s'integre bé esta segona tanda d'ingredients.

A continuació, comencem a mesclar a poc a poc la part líquida del centre del recipient amb la mescla sòlida (la mescla de sucre, pa i ametla) fins a aconseguir una mescla homogènia.

Deixarem reposar la mescla unes 2-3 hores tapada amb paper d'alumini. Una vegada passat este temps la introduïm al frigorífic fins a l'endemà.

Per a sofregir-les

Utilitzarem una paella amb oli de gira-sol. Agafarem del frigorífic part de la mescla. Ens interessa que conserve la temperatura. Agafarem xicotetes porcions d'uns 20-30 grams. Ens humitegem les mans amb un poc d'aigua i fem boles amb les mans, per a després aplanar-les un poc. Batem tres ous i cada porció la passem per l'ou. Fregim a foc mitjà, volta i volta fins que estiguen daurades i ja les tindrem llestes.

Les arrebossem amb un poc de sucre abans de servir-les.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/pilota-dolca-un-dulce-muy-tradicional/

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.

Quique Lencina

Filólogo de formación y locutor de profesión,...