Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

La LlavorLa Llavor
Sociedad

'Bioestimulants' naturals per a fer plantes resistents a la sequera sense xocar amb la Unió Europea

És l'esperit del projecte que capitaneja José Miguel Mulet des de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes de la Universitat Politècnica de València

La Llavor 19/10/2024

La Llavor 19/10/2024

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729318549638/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Sona a bona solució per al camp valencià. Si la Unió Europea limita l'ús de fitosanitaris i obliga a utilitzar productes naturals, 'bioestimulants', del que es tracta és de fer més resistents les plantes enfront d'aquelles coses que les amenacen i limiten les produccions provocant pèrdues. I això és el que estan fent, de moment, amb encisams i contra la sequera.

La pregunta és òbvia: què és i com funciona un bioestimulant, i ho ha explicar Mulet en La Llavor. En aquest cas es busca activar la resposta hormonal de determinats cultius, i per a incidir en el seu caràcter ecologista i sostenible és un procediment que només es pot aplicar en plantes no modificades genèticament. Com és un producte natural, explica Mulet, confien que l'autorització per part de les autoritats europees siga àgil. Entre altres coses perquè la sequera ja està ací i els agricultors no poden esperar. Aquest avanç permetria reduir, i molt, les pèrdues.

La investigació és el resultat d'un projecte de la convocatòria 'Reptes col·laboratius de 2022', del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (Next Generation), amb l'empresa Caldic Ibèrica, una companyia dedicada a la venda a l'engreixament de productes químics per a la indústria, l'alimentació i productes farmacèutics. Així mateix, en el treball han participat Vicente Arbona i Miguel González-Guzmán, professors de la Universitat Jaume I de Castelló.

Ho estan avaluant en més cultius

Així mateix, l'equip de científics ha comprovat que el producte creat a partir d'extractes naturals de plantes i algues també funciona en el bròquil, un treball que acaba de publicar-se en la revista Scientia horticulturae. En este cas, la particularitat de l'experiment radica en el fet que el producte és efectiu sense la col·laboració dels bacteris PGPB, atés que el bròquil i i totes les verdures i hortalisses bàsiques no solen establir simbiosis en les arrels.

A més, actualment estan avaluant també el seu rendiment en cultius de tomaca, alvocat, ceba, pimentó i albergínia. Totes les proves de camp es duen a terme en la parcel·la experimental d'AVA-ASAJA a Polinyà del Xúquer (València).

El Rebost: crema de moniato (per Santi Hernández)

El rebost: crema de moniato

El rebost: crema de moniato

03:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729178079649/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Encara que no ho semble, per ací pel Mediterrani estem en la tardor. Ja va passar l'estiuet de Sant Miquel i sembla que la tardor es resistix a fer acte de presència. No obstant això, el nostre metabolisme ens diu que ja és hora de començar a ficar plats de cullera en la nostra dieta. No vos sembla? Així que seguint la recomanació del meu company d'institut Antonio Zanón, he preparat una crema de moniato deliciosa. Si vos sembla vos explique com l'he preparada, però com ja sabeu, sempre que puc li done el meu toc. I és que, en comptes de bollir els moniatos, els he rostits. D'aquesta manera he aconseguit una crema amb un toc melós i torrat que m'encanta.

INGREDIENTS

700 g aproximadament de moniato roig

200 g de ceba

1 porro

2 carlotes

Oli d'oliva

Sal

Curri (opcional)

500 ml caldo de verdures o de pollastre

PROCÉS

Per a preparar la crema posarem els moniatos en el forn durant una hora aproximadament a 200 °C. Mentre es van rostint, tallarem en daus la ceba, el porro i les carlotes. Una vegada estiga tot tallat, ho calfarem a foc lent a una paella amb un bon oli d'oliva verge extra.

Quan estiguen els moniatos llestos els deixem temperar i els pelem. Afegim a una cassola els moniatos i el sofregit de les verdures. Rectifiquem de sal, hi afegim un poc de pebre i el caldo de les verdures.

Triturem bé tots els ingredients i deixem que s'integren tot durant 5 o 10 minuts a foc lent. Finalment, si vos agrada, li podeu afegir una culleradeta de curri. Espere que vos agrade.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/crema-de-boniato-rojo/

De temporada: peres

De temporada: peres

De temporada: peres

05:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729177965261/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi rosat

Vi rosat

Vi rosat

06:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729178202747/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00