La LlavorLa Llavor
Sociedad

Llavors d'ací edita una guia per a recuperar els camps arrasats per la DANA

Llavors d’ací és una associació que treballa des d'el 2007 per a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària del País Valencià i dels seus coneixements i cultura associada

La Llavor 07/12/2024

La Llavor 07/12/2024

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733554813133/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

La DANA ha provocat molts danys dels quals la terra tardarà a recuperar-se perquè encara han de passar setmanes per a poder començar a treballar-la i regenerar-la. Però també deixarà, en alguns casos, efectes positius. 'Llavors d'ací' vol posar-ho fàcil als i les afectats i ha editat una guia, en valencià i en castellà, que conté explicacions sobre el mal patit i consells i indicacions sobre com actuar-ne.

Clara Huesa, dinamitzadora del col·lectiu, ha passat per la Llavor i ha explicat que han de passar setmanes per a poder actuar-hi. Molts camps són encara inaccessibles pels danys patits en camins i infraestructures. En uns altres no s'hi pot entrar perquè estan encara plens de fang.

Explica Huesa que entre els efectes negatius de la DANA el principal és l'anòxia, la falta d'oxigen en el sòl per la quantitat d'aigua i la compactació. A més, aquesta situació genera gasos perjudicials, és caldo de cultiu perfecte per a fongs i bacteris, i tot això, en conjunt, provoca alteracions de la biodiversitat del sòl i acidificació.

En positiu, les aportacions de sediments fluvials enriqueixen el sòl sempre, és clar, que no estiguen contaminats. Si el sòl, amb eixes aportacions, es tracta convenientment per a evitar un excés d'argiles i altres elements que puguen modificar el PH pot, fins i tot, millorar.

Huesa explica que en principi el procés de recuperació ha de ser igual per a tots els camps, independentment que en ells es vagen a plantar arbres o es vullga realitzar qualsevol altre tipus de cultiu. I afirma que no abans de març podrà començar a treballar-se la terra per a cultivar-la de nou.

La guia també conté un formulari perquè aquells que la consulten compartisquen informació i experiències que poden servir uns altres.

El Rebost: Pastissets de moniato (per Santi Hernández)

El Rebost: pastissets de moniato

El Rebost: pastissets de moniato

05:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733307420056/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Rescatem una recepta tradicional del rebost familiar. Una recepta que he vist preparar durant molts anys en el forn de mon tio Jesús durant el mes de desembre, preparant el Nadal.

El pastisset de moniato és un clàssic de la nostra gastronomia. Són molts els forns tradicionals dels diferents pobles que ho solen preparar. Així que ja podeu anar practicant per a sorprendre la vostra família en estes dates tan assenyalades.

INGREDIENTS

180 g d'oli de llavors

140 g d'anís sec

70 g de sucre

300 g de farina

500 g de moniato confitat

1 ou

Sucre i canyella

PROCÉS

La preparació és molt senzilla. Precalfem el forn a 200 °C. Seguidament, a un bol posem l'oli, l'anís i el sucre. Removem perquè el sucre comence a integrar-se. Finalment, hi anirem afegint la farina a poc a poc sense deixar de remoure fins que aconseguim una massa homogènia. Deixem que repose durant 10 minuts i, mentrestant, batrem un ou, i a un bol mesclarem un parell de cullerades soperes de sucre i una culleradeta de canyella.

Ara muntarem els pastissos. Les porcions de massa que jo he utilitzat són de 45 grams aproximadament. Agafem una porció, fem boles i les posem entre dos fulls de paper vegetal. Esclafem la porció sense que quede extremadament fina. Retirem el paper de la part superior i hi afegim una cullerada sopera de moniato confitat en la part central. Pleguem amb l'ajuda de la fulla i retirem amb cura la part inferior amb l'ajuda de l'altra mà. Repetim l'operació i anem posant els pastissos damunt de la safata amb paper sulfuritzat.

Finalment, pintem amb l'ou batut i empolvorem amb la mescla de sucre i canyella. Enfornem durant uns 25 minuts aproximadament fins que queden daurats. En el forn de mon tio Jesús no els solien pintar ni empolvorar i s'enfornaven fins que les puntes estaven daurades.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/pastissets-de-moniato/

De temporada: Budells, són saludables?

De temporada: budells

De temporada: budells

03:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733307097305/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: Està el vi negre en crisi?

Vi La Llavor: la crisi del vi negre

Vi La Llavor: la crisi del vi negre

08:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733307274897/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00