Sociedad

Detinguda una família que havia acumulat 5 milions d'euros de patrimoni amb el robatori de cotxes

El jutjat de Barcelona ha embargat 28 immobles i dues embarcacions de luxe als 7 arrestats que havien muntat un entramat d'empreses per amagar l'origen real dels ingressos

Els Mossos han detingut 7 membres d'un clan familiar que es dedicava suposadament a blanquejar diners a partir del robatori de cotxes de gamma alta. Compraven vehicles sinistrats, els canviaven les peces per les dels vehicles sostrets i els revenien. Amb aquest muntatge van aconseguir comprar una trentena d'habitatges, valorats en uns 5 milions d'euros.

Más información

Els Mossos han arrestat dos matrimonis, dues germanes de les dones i una neboda veïns d'Altafulla (Tarragonès), la Torre de Claramunt (Anoia) i Cabrils (Maresme) d'entre 23 i 49 anys. Segons la investigació tenien muntat un important entramat empresarial per comprar habitatges, cotxes i embarcacions de luxe. Els diners els obtenien de la venda de vehicles accidentats. Els portaven fins a uns tallers a l'Anoia, propietat de la banda, i allà els reconstruïen a partir de les peces que treien dels vehicles de gamma alta, que havien robat abans.

Un dels sistemes utilitzats pel grup criminal per evitar aixecar les sospites de la policia, era comprar els vehicles accidentats abans de que fossin peritats com a sinistre total, ja que d'aquesta forma, en el moment de ser registrat, la compra i venda del turisme era aparentment normal i no aixecava sospites.

Els grans beneficis obtinguts, passaven a continuació a una segona fase de rentat, on entraven en joc les diverses empreses mercantils controlades pel grup familiar i lligades a la branca de la construcció i promoció immobiliària.

D'aquesta forma, els diners en efectiu eren integrats progressivament al patrimoni d'un conjunt de més de 10 societats i invertits majoritàriament en la compra de vivendes.

El sergent en cap de la unitat central de blanqueig, Sergi Sánchez explica amb alguns exemples que el patrimoni d'aquesta família no es correspon amb el seu salari: "Una de les detingudes tenia un salari d'uns 20.000 euros anuals treballant en una cadena de supermercats i el seu patrimoni anual era de 2 milions".

Unes dades sospitoses que la policia ha pogut comprovar amb l'anàlisi de la documentació de les escriptures de compravenda d'aquests 28 habitatges, dels quals 2, estaven a la República Dominicana. A banda d'aquests immobles, el jutjat número 24 de Barcelona també els ha embargat dues embarcacions de luxe.

Els 7 detinguts estan en llibertat amb càrrecs i s'han de presentar cada 15 dies al jutjat a firmar.