Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 03 de Diciembre de 2022

Otras localidades

Mas-Colell demana a Rajoy que "compensi" a les autonomies la pujada de l'IVA

Tot i compartir les linies generals de les mesures anunciades per Rajoy, el conseller d'Economia afirma que les arques de la Generalitat no en surten beneficiades de l'augment, sino tot el contrari

Mas-Colell demana a Rajoy que "compensi" a les autonomies la pujada de l'IVA

ACN

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha volgut fer una "reacció provisional" de els mesures anunciades pel president espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés dels Diputats. Mas-Colell ha considerat que els ajustos del govern de l'Estat van "en la línia de consolidació de l'euro" i ha valorat que l'executiu català se'n sent "solidari" d'aquesta línia de treball. Tot i això, ha volgut advertir que el Govern serà "inflexible" amb qualsevol intent de "recentralització" perquè "no té res a veure amb la crisi". El conseller ha aprofitat per demanar a Rajoy que "compensi" a les autonomies la pujada de l'IVA, ja que les comunitats hauran de pagar l'impost augmentat però no se'n beneficiaran de l'increment.

Andreu Mas-Colell ha assegurat, just abans de començar la comissió d'Economia del Parlament, que el Govern "ja es veia a venir" la pujada de l'IVA anunciada per Mariano Rajoy. Tot i això, ha retret que "si s'havia de fer, més hagués valgut haver-ho fet abans i haguéssim aprofitat els sis mesos anteriors". Amb tot, ha valorat la mesura a l'espera de conèixer "la lletra petita" en tot el que fa referència a "la incidència en el consum o si és problemàtic en el turisme".

EL conseller, però, ha volgut fer constar de manera especial que aquesta mesura deixa la Generalitat i la resta d'administracions territorials en una situació pitjor. "L'increment de l'IVA no repercuteix sobre les Comunitats Autònomes perquè en teoria rebem el 50%, però només fins a cert punt. D'aquest augment no ens en beneficiem", ha explicat Mas-Colell, tot afegint que d'aquesta mesura la Generalitat "en som perdedors nets", perquè "paguem IVA i ens el pugen". "L'Estat també paga IVA, però se'l paga a si mateix. I això demostra fins a quin punt els pedaços artificials en un sistema de finançament acaben desencaixant", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha volgut llençar un missatge clar al govern de Rajoy i li ha demanat que això sigui corregit d'alguna manera. "Aquesta mesura, des del punt de vista fiscal, si no es compensa té un impacte negatiu sobre la nostra fiscalitat, a part dels efectes sobre l'economia", ha explicat, tot rematant amb un contundent "s'hauria de compensar".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?