Sábado, 28 de Enero de 2023

Otras localidades

El Congrés rebutja la moció de CiU contra la Llei Wert amb els vots de PP i UPyD

ERC, PSC, ICV-EUiA i la resta de grups hi voten a favor d'eliminar els punts contraris al model d'immersió lingüística

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts amb els vots del PP i d'UPyD la moció presentada per Convergència i Unió en què sol.licitava l'eliminació de les disposicions que incorrin en una invasió competencial i que afectin al model d'immersió lingüística en l'avantprojecte de la nova llei d'educació (Locme), coneguda popularment com Llei Wert. La iniciativa de la federació nacionalista ha rebut el suport del PSC i del conjunt del grup socialista, així com d'ICV-EUiA, Esquerra Republicana i la resta dels partits de l'oposició.

El portaveu d'Educació de CiU al Congrés, Martí Barberà, ha estat l'encarregat de defensar una moció que també plantejava un gran pacte per l'educació que "detecti els problemes del sistema per tal d'eradicar-los". Durant la seva intervenció, Barberà ha subratllat que el model d'immersió "continua sent un èxit després de més de 30 anys" i que representa "la convivència i no crea diferències en el domini de les llengües cooficials".

El portaveu d'Educació de CiU al Congrés ha acusat Wert d'actuar "sense diàleg ni consens" i de fer un "relat de falsedats" contra aquells que han criticat el seu polèmic avantprojecte de Llei. També ha acusat el govern del Partit Popular de "voler desnaturalitzar el model propi d'educació de Catalunya" i ha alertat que "aquells que vulguin canviar el model ens trobaran com una sola força i units". Finalment, Barberà ha sentenciat que "la millora de l'educació ens preocupa però que mai la farem servir com a eina política".

Des d'Esquerra Republicana, el portaveu al Congrés, Alfred Bosch, ha insistit que "aquesta és una llei que atempta contra la convivència lingüística, de gènere i també contra la convivència confessional", tot afegint que és una iniciativa "feta a remolc de la conferència episcopal i que fomenta la desigualtat social i d'oportunitats". Segons Bosch, "es tracta d'un cúmul de males intencions que considerem intolerable".

És per tot això que la formació independentista ha sol·licitat al ministre d'Educació que "retiri l'expressió de voler espanyolitzar els alumnes catalans perquè, fins i tot, és lesiva per a vostès". També ha demanat al ministre que "retiri la llei i se n'oblidin del tema, ja que en els termes que la plantegen ja funciona", i finalment que facin "un últim favor i que Wert es retiri de totes les seves funcions".

Per al diputat d'EUiA, Joan Josep Nuet, la iniciativa de Wert suposa un "atac sense precedents que ha fet moure de les seves cadires, fins i tot, el PP català", tot afegint que "si Franco en 40 anys no va acabar amb la llengua catalana no ho aconseguirà un ministre del PP". Així mateix ha afegit que l'avantprojecte de Lei de Millora de la qualitat educativa tracta el català "com a llengua de segona en el seu propi territori".

Nuet ha assegurat que "a Catalunya no hi ha discriminació respecte al castellà i per això no necessitem un ministre que ataqui la llengua i la cultura catalanes". El diputat d'Esquerra Unida ha acabat la seva intervenció dient que "mantindrem la nostra cohesió respecte a la llengua", ha alertat al PP que "no passaran senyors i senyores del PP" i a Wert que "el millor que pot fer a per a l'educació, per a Espanya i per a Catalunya és dimitir".

Per al grup socialista, aquesta reforma "suposa un canvi de model educatiu, un retrocés pedagògic i un atac a la igualtat d'oportunitats en l'accès a l'ensenyament, és una reforma que pensa més en els interessos de la jerarquia catòlica i de l'escola privada i concertada que en les necessitats de la nostra educació i, finalment, és una reforma que vulnera competències i que pretén posar fi a un model d'èxit, el model d'immersió lingüística". Així ho ha expressat el diputat socialista, Albert Soler. Soler ha retret al Partit Popular la manca de diàleg en qüestions com l'educació tot assegurant que l'únic consens que han aconseguit "és el rebuig dels grups de l'oposició i de la comunitat educativa". El diputat socialista ha acabat la seva intervenció dient que "necessitem menys toros braus i més ministres amb sentit de la responsabilitat i altura de mires".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?