Ocio y cultura

Barcelona començarà el curs amb més alumnes per aula

Les escoles de Primària dels districtes de Poble Sec, Gràcia i Sant Andreu començaran el curs amb un mínim de 26 alumnes per aula, és a dir, un per sobre del límit que segons la Generalitat s'ha seguit a l'hora de definir l'oferta

XTEC

En el cas de Secundària, les aules dels 4 únics instituts públics que hi ha a l'Eixample també superaran la ràtio oficial i començaran el curs amb un mínim de 32 alumnes per classe. L'oferta inicial de places pel curs que està en marxa no contemplava cap aula per sobre del límit, però ara mateix, segons dades del consorci d'educació de Barcelona es troben en aquesta situació 86 escoles de primària i 29 instituts de secundària.

Más información

En el cas de P-3, les previsions del Consorci d'educació de Barcelona parlen de que s'haurà d'atendre mig centenar d'alumnes més i per això, d'entrada s'incrementa el nombre d'alumnes per aula a tres districtes: Gràcia, Poble Sec i Sant Andreu i, segons com vagi la preinscripció, potser també a Les Corts. En el cas de Secundària els 4 instituts públics de l'Eixample preveuen un mínim de 32 alumnes per aula, dos per sobre de la ràtio recomanada. En tots dos casos l'argument és l'econòmic, que fa impossible, segons el consorci d'educació, augmentar el nombre de grups.

L'informe que va analitzar ahir la comissió permanent del Consell Escolar Municipal de Barcelona compara aquests previsions amb la situació actual a les aules: ara mateix hi ha 86 escoles de primària i 29 instituts distribuïts per tota la ciutat on ja se supera el nombre d'alumnes per aula que fins ara es considerava preceptiu. Pot semblar que la situació de cara al curs vinent serà millor en aquest sentit, però tant la federació de pares d'alumnes (FAPAC) com el sindicat CCOO recorden que el curs passat no estava previst que cap aula superés el llindar de 25 i 30 alumnes com ha acabat passant en tots aquests casos. Per això creuen, que un cop es coneguin les dades definitives de matriculació les xifres d'aules massificades poden "incrementar-se molt".

Des de la federació de pares adverteixen que la crisi està accentuant dues tendències: d'una banda la mobilitat urbana, de famílies que potser han fet la preinscripció en un centre però que al llarg del curs canviaran de residència. I de l'altre, la tendència creixent de les famílies de optar per l'educació pública també per fer la secundària. Tradicionalment 2 de cada 10 alumnes que havien fet primària a l'escola pública optaven per la concertada a l'hora de fer secundària. Però en els darrers dos cursos, aquesta tendència s'ha reduït i ara només fan aquest traspàs un 14 per cent dels alumnes.

El proper dia 21 es reunirà per primera vegada en aquest procés la Comissió de Garanties d'Escolarització que ha de vetllar perquè es faci un repartiment adequat de l'alumnat. Feia 15 dies que els sindicats havien reclamant formalment la convocatòria d'aquest organisme que denuncien, altres cursos ja s'havia constituït abans que comences formalment el periòde de preinscripció. Aquesta vegada, la primera trobada serà un dia abans que es tanqui el termini que tenen les famílies per demanar plaça.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00