La Generalitat demana calma després del rescat de Xipre
Missatge de tranquil.litat des del Govern català després de les condicions que ha imposat la Unió Europea per rescatar l'economia de Xipre. Un rescat que comporta un quitança de fins a un 10 per cent dels dipòsits bancaris
Aquí no passarà. Així de clar i contundent és el missatge de confiança als inversors catalans després del preu que haurà de pagar Xipre pel rescat al país per part de la Unió Europea. Ho diu la Generalitat, les associacions d'usuaris de banca i els experts que hem consultat. Recordem que, en el cas de Xipre, els ciutadans que tenen dipòsits bancaris, hauran de pagar directament de la seva butxaca una part d'aquest rescat perque els hi retindran de les quantitats que tenen estalviades.
En un principi s'havia dit que tots els petits estalviadors perdrien gairebé un 7 per cent dels seus diners.. ara, des del banc central europeu s'obre la porta a que es redueixi fins a un tres per cent pels dipòsits de menys de 100 mil euros. En tot cas, tant el govern espanyol com el català diuen que no hi ha risc de contagi.
Más información
El conseller d'economia Andreu Mas Colell diu que el sistema bancari xipriota estava absolutament sobredimensionat perquè hi ha la sospita que s'han utilitzat les entitats financeres d'aques país per blanquejar capitals procedents de Rusia. En tot cas, en declaracions a RAC 1, Mas Colell confia que encara es pogui trobar una solució més respectuosa amb els drets dels estalviadors.
El director general de l'Institut d'estudis financers, JOsep Soléparlava a l'hora L Catalunya d'un molt mal precedent que pot afeblir la confiança dels ciutadans en el sistema bancari. en tot cas insistia que aquesta solució seria inaplicable en el cas d'un pais de les dimensions d'Espanya
Si hem de fer cas al volum de consultes que han rebut aquest matí les principals associacions d'usuaris de banca, els ciutadans catalans estàn de moment tranquils malgrat la noticia del "corralito" a Xipre. Qualifiquen de preocupant que s'hagi traspassat aquesta frontera però creuen que el més sensat no és posar els estalvis sota el matalàs sinó invertir-los en productes garantits i avalats.
Des de l'associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances, Josep FErrer diu que tampoc ens hem d'espantar més del compte perquè a un altre escala, els estalviadors espanyols i catalans ja ha perdut una part dels seus estalvis pel dictat europeu.
De moment el parlament xipriota ha ajornat fins demà al matí la votació sobre les condicions d'aquesta quita als dipòsits bancaris imposada per la troika a canvi del rescat.