Sociedad | Actualidad

Catalunya suma 29 convenis en ultraactivitat que decauran el set de juliol

Els sindicats catalans UGT i CCOO han avisat que Catalunya encara compta amb 29 convenis col.lectius en període de ultraactivitat que decauran el proper 7 de juliol si no s'arriba a un acord entre les parts

El líder d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha instat a aquests sectors a adherir a l'acord subscrit fa dues setmanes per sindicats, patronals i Generalitat, que preveu la intervenció de l'administració catalana per facilitar un acord, i que permet habilitar un període extra de negociació. El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha demanat a la Generalitat que intercedeixi i que convoqui durant els pròxims dies a les comissions negociadores per "garantir que es mantenen vius els convenis"

Más información

Gallego ha indicat que els convenis que segueixen bloquejats afecten un total de fins a 120.000 persones, i entre els més complicats de desencallar figuren els de transports mercaderies i centres sanitaris concertats.

Tanmateix, Álvarez ha confiat a donar solució a aquests conflictes durant els propers dies, ja sigui en forma de pròrroga de les negociacions o amb la signatura dels convenis, i ha indicat que, en els últims mesos, el nombre de convenis en la corda fluixa ha passat de 150 a 29 anys, una fita que ha atribuït a l'estratègia sindical.

El líder sindical ha insistit que la pèrdua dels convenis també perjudica els empresaris, ja que provoca un augment de la conflictivitat laboral que posa en perill la productivitat.

Així mateix, ha reclamat que les clàusules que contempla l'acord subscrit fa uns dies s'inclogui en els nous convenis per evitar que situacions com l'actual es repeteixin en el futur.

"No es tracta d'un acord per aplicar només" in extremis ", sinó que s'ha de traslladar al text dels convenis. No esperar fins a última hora, sinó fer-ho ara", ha recalcat.

L'acord subscrit pels agents socials i l'administració estableix que quan expiri la vigència d'un conveni i el seu període de pròrroga -l'anomenada ultraactivitat-, i si ambdues parts estan d'acord, podran iniciar un període extra de negociació.

Podran triar dos camins: acudir al Consell de Relacions Laborals, amb la mediació de l'autoritat laboral, i si la discrepància persisteix, al Tribunal Laboral de Catalunya, o bé anar directament al Tribunal Laboral de Catalunya.

En el primer cas, quan constatin que la negociació aquesta bloquejada podran demanar la mediació de l'autoritat laboral, i llavors s'obrirà un període de negociació addicional de 30 dies.

Si persisteix el desacord en aquesta primera via, les dues parts acceptessin la decisió que prengui el Tribunal Laboral de Catalunya, un laude arbitral que també serà la resolució del segon camí, llevat que arribin abans a un acord.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00