Sociedad | Actualidad

Artur Mas: "No es pot aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest"

El president de la Generalitat defensa els seus plans cara la consulta advertint que no hi ha marxa enrere. És un fragment d'un reportatge de la BBC sobre Catalunya que inclou l'entrevista al cap de l'executiu català i on reconeix tenir certa enveja del què passa a Escòcia

Imatge de la web de la BBC avui que ha entrevistat a Artur Mas(BBC)

El president de Catalunya, Artur Mas, assegura en una entrevista a la BBC que no es pot "aturar un moviment democràtic i pacífic" com l'iniciat pels catalans per celebrar un referèndum d'independència. La cadena britànica analitza en un reportatge d'Alan Little la situació a Catalunya, i la compara amb Escòcia. "No es podrà convèncer als catalans que no tenen el dret a votar", defensa el president de la Generalitat, que admet que li agradaria que el govern espanyoles actués "amb la mateixa mentalitat" que el britànic i permetés un referèndum. "El nostre objectiu és assolir un acord, però la diferència és que a Espanya el govern central diu que no tenim el dret a votar", remarca.

Más información

El reportatge, titulat 'Perquè els catalans independentistes envegen Escòcia?', cita el poble de Sant Pere de Torelló, que es va convertir en el primer en declarar-se territori català lliure. "És un rebuig simbòlic a l'herència espanyola a favor d'una identitat catalana explícita", assegura el reportatge de la BBC, que destaca la presència d'estelades i senyeres als balcons.

La BBC assegura que hi ha hagut "un creixement dramàtic del suport a la independència catalana en els últims anys", i cita la manifestació de la Diada del 2012. "Les enquestes freqüentment situen el suport a la separació d'Espanya a més del 50%", destaca la cadena britànica.

El periodista Alan Little entrevista durant el reportatge el president de la Generalitat, Artur Mas, que assegura que vol fer un referèndum d'independència el novembre. "Espanya, però, ha dit que la decisió és il·legal i que el referèndum no es farà", remarca la BBC. "No és il·legal. El govern espanyol diu que els nostres plans són il·legals, però no és veritat. Hem identificat cinc marcs legals diferents per organitzar i fer la consulta", assegura Mas. La televisió britànica admet que la situació té un "marcat contrast amb la d'Escòcia", on es va arribar a un acord "sobre el moment de la votació i la pregunta".

"Això és una gran diferència, i marca la diferència", defensa el president català. Mas creu que amb la seva actitud el govern britànic està intentant que "Escòcia no marxi". "Mentre que el govern espanyol està intentant garantir que Catalunya no pugui marxar", explica.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00