Sociedad | Actualidad

Girona mesurarà la radiació a dins de les cases dels veïns que ho demanin

L'Ajuntament de Girona oferirà la possibilitat de mesurar les emissions electromagnètiques de les cases de tots aquells ciutadans que ho demanin. L'any 2013 s'ha fet de manera puntual però de cara a 2014 el consistori ho vol generalitzar. Girona té una mitjana d'emissions procedents de la telefonia mòbil gairebé 70 vegades per sota del que fixa la llei.

Medicions d'emissions electromagnètiques a l'interior d'una casa. Foto: Aj de Girona

És el que diuen els 12 sensors que hi ha escampats per diferents carrers de la ciutat. Vuit mesuren el camp electromagnètic de les estacions de telefonia mòbil, tres s'encarreguen de la banda ampla i un fiscalitza les línies d'Alta Tensió i tots es poden consultar online. El resultat és que la mitjana d'emissions electromagnètiques a la ciutat procedents de la telefonia mòbil va ser de 0'62 V/m (volts per metre), molt lluny dels 41 V/m que fixa com a llindar màxim la llei.

També n'hi ha un d'itinerant que aquest 2013 han fet 156 mesures en 66 espais diferents; bàsicament escoles i centres d'atenció primària. Aquí la mitjana en interiors ha estat de 0'03 V/m i de 0'17 V/m a l'exterior quan el màxim permès és de 28 V/m.

Más información

El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, diu que Girona és una ciutat amb baixa contaminació radioelèctrica. Malgrat tot, el consistori oferirà la possibilitat de fer medicions a l'interior de les cases de tots aquells ciutadans que ho demanin. Durant el 2013 s'ha fet en casos molt puntuals però ara el consistori ho vol generalitzar. Es podrà demanar mitjançant la web de l'ajuntament, la de la regidoria de Sostenibilitat o la bústia d'avisos.

En interiors, la majoria de radiacions les produeixen els aparells de televisió i ràdio, el telèfon mòbil i la wifi o el wimax. L'Ajuntament de Girona disposa d'un mapa que delimita en quines 7 zones es es poden instal·lar antenes de telefonia mòbil. Actualment n'hi ha tres d'instal·lades; dues a Montilivi i una a Domeny.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00