Sociedad

La Generalitat presenta recurs a l'auto de Castelldans

La interlocutòria judicial l'assenyala com a responsable per haver fallat en el control de les acollides dels menors tutelats, víctimes d'abusos sexuals.

Imatge de la porta d'entrada del domicili del suposat pederasta de Castelldans, on va cometre la majoria d'abusos sexuals a menors del que se l'acusa

Ser Catalunya avança que la Benestar i Família considera que la responsabilitat és, en solitari, de la Fundació Concepció Juvanteny i per tant, és l'entitat privada, qui ha d'assumir la fiança de 448 mil euros en indemnització.

La Generalitat afirma que el recurs a l'auto de processament, "en cap cas es per defugir responsabilitats". Segons la llei de contractes del sector públic, i segons consta en el mateix contracte que va fer amb la Fundació Concepció Juvanteny per a la prestació d'aquest servei, el del control i seguiment dels menors en acollida, "correspon a la entitat que el gestiona indemnitzar pels danys i perjudicis que es puguin produir durant la seva execució", diu en un comunicat que avança Ràdio Lleida. Fonts del departament de Benestar i Família, no volen entrar a valorar el fet que eljutge -en el seu auto de processament contra David Donet, com a presumpte pederasta- assenyala a la Direcció General d'Atenció a la Infància, juntament amb la fundacio privada Concepció Juvanteny, responsables per no haver fet amb "diligència suficient" el seguiment dels menors que tenia en acollida el presumpte pederasta.

El recurs que interposa la Generalitat contra aquesta interlocutòria és en definitiva per una qüestió de diners. La conselleria de Benestar creu que ha de ser la fundacio Concepció Juvanteny qui es faci càrrec integrament de la fiança que és de 448.000 euros. Fiança que ha de garantir el pagament d'indemnitzacions a les víctimes dels abusos sexuals.

Acusació particular

La Generalitat continua estan personada com acusació particular en defensa del drets dels infants i adolescents en aquest cas.

Seguiment i controls ineficaços

El jutge diu que entre les responsabilitats de la Generalitat "hi havia les de realitzar els seguiment dels menors que estaven acollits per David Donet i detectar si l'esmentada tasca es realitzava amb totes les garanties (...)prevenció que no es va portar a terme amb la diligència suficient, arran del material instruït en la causa".

El presumpte pederasta anirà a judici per 12 delictes d'abusos sexuals que sumen 77 anys de presó. El jutge estima que almenys va violar 7 nens que tenia en acollida

Benestar manté les relacions amb la Fundació

Després d'un any de destapar-se el cas de pederàstia de Castelldans, el departament de Benestar encara treballa amb la Fundacio Concepció Juvanteny, -entitat de validar David Donet com a pare d'acollida i de fer el seguiment durant tot el procés-. Segons les declaracions que s'han fet en la instrucció del cas, es van dur a terme més d'una trentena de controls durant els 17 anys en què va acollir 14 menors, sense detectat els suposats abusos sexuals.

L'entitat privada continua gestionant acollides per Benestar: a l'octubre passat controlava més d'un centenar de menors tutelats de 97 famílies d'acollida.

El departament va obrir un expedient intern sobre aquest cas, i, fonts del Benestar han assenyalat que no es prendrà cap decisió fins que no estiguin els resultats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00