Sociedad
HORA CAMP DE TARRAGONA

200 anys del naixement de Prim

L’efemèride del naixement del general ha coincidit amb la mort de Jaume Amenós artífex de la representació de l’arribada de Prim a Reus el mes d’octubre

Programa especial Bicentenari de Prim i homenatge a Jaume Amenós

Programa especial Bicentenari de Prim i homenatge a Jaume Amenós

30:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0321020141205142928/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reus

“Ens està dient que ell marxa però que això no es pot aturar “ Carles Bigorra actor reusenc que va interpretar el paper del general Prim, a mitjans d’octubre, en l’acte ideat pel desaparegut Jaume Amenós, amic personal de Bigorra . Una arribada per la que el “Jaume va voler que es fes tant bé com fos possible, des del vestuari que el vam haver d’anar a buscar a Barcelona com fer i desfer per aconseguir que al carruatge del general pel davant l’acompanyés la guàrdia urbana de Reus”.

Amb Bigorra, hem repassat la vinculació de la cultura i el teatre que tenia Amenós amb Reus i també el text del discurs de Prim que Amenós juntament amb Jaume Massó, director del museu Salvador Vila-Seca, van recuperar i adaptar a l’acte interpretat per Bigorra.

Jaume Massó juntament amb Marc Ferran i viceversa, han sigut els comissaris de l’exposició que es podrà veure fins el 25 de gener del 2015 Bicentenari Joan Prim i Prats (Reus, 1814 – Madrid, 1870). Ambdós han coincidit amb la complexitat del personatge i, a vegades en la dificultat de situar-lo en una banda o altre d’una ideologia, fins que Ferran ha dit que era “Un espanyol català”. Massó ha destacat algunes dels 300 objectes personals que conformen les 5 àrees de l’exposició i algunes de les quals li agrada molt haver-ne pogut disposar “com ara la vaixella personal”.

Prim, el còmic book

Amb motiu de l’efemèride, el Diari de Tarragona, a partir del dia 13 de desembre, reedita un còmic dels anys 90 que repassa la biografia del general. Josep Cruset ha destacat la feina de Jordi Badesa “va ser un autor que havia fet comics als anys 50 a Cavall Fort, va fer serials de l’oest i corsaris de l’època. “I una de les últimes obres que va fer Badesa van ser sobre Prim i Gaudí tot i no ser de Reus” ha explicat Cruset. Un còmic que s’ha volgut posar al pel que fa al disseny de les mans de Sergi Bartomeu, de l’escola d’Art i Disseny de Tarragona. “ He volgut destacar el dibuix respectant el blanc i negre original i, alhora, posant-hi color per tal de provocar un efecte que cridi l’atenció” ha dit el Sergi sobre la seva intervenció al còmic original.

Un programa que enllacem íntegrament i que hem volgut acabar com hem començat, amb un fragment del Jaume Amenós fent de les seves en una tertúlia de l’Hora L.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00