Sociedad
TERRA ALTA

Detectat un brot de sarna

Detecten un brot de sarna sarcòptica, el més virulent, que amenaça amb extingir la població de cabra salvatge a la zona dels Ports.

Un exemplar de cabra salvatge, a la zona d'Artigues, als Ports de Paüls / Jordi Marsal ACN

Horta de Sant Joan

Un brot de sarna sarcòptica, el tipus més virulent, amenaça seriosament la població de cabres salvatges de la Terra Alta. La Generalitat va confirmar, el passat mes de desembre, el descobriment d’un animal mort per aquesta malaltia a Horta de Sant Joan, a la muntanya de Santa Bàrbara. Segons els Agents Rurals de la demarcació, l’epidèmia es localitza als termes municipals d’Horta de Sant Joan, Prat de Compte i Arnes. Des del Departament d’Agricultura i Ramaderia es treballa per tal de solucionar el problema i evitar així que l’epidèmia, que segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Carles Luz, es troba en una fase molt inicial, contagi més animals i s’acabi estenent a altres municipis.

De moment es desconeix l’origen de la infecció, però des de les diferents associacions de caçadors ja s’han produït diverses reunions per abordar la qüestió. Els exemplars que se sap que estan afectats per la sarna es sacrificaran i, com a mesura preventiva, s’ha decidit aturar les batudes de porcs senglars a la zona. Si la malaltia entre les cabres s’expandís podria tenir conseqüències ambientals, sanitàries i econòmiques fatals per la zona.

Aquesta malaltia no és pas desconeguda a Andalusia. L’any 1987, un brot d’aquesta mateixa sarna, va eliminar, en quatre anys, el 97% de la població de cabres salvatges dels parcs naturals de les serres de Cazorla, Segura i Villas. Davant aquesta amenaça imminent, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, ha declarat que no es descarta aïllar diversos exemplars per tal de preservar l’especificitat genètica de la cabra que habita als Ports. En paral·lel, la Generalitat no descarta el sacrifici massiu dels animals malalts per aturar el contagi.

La malaltia, que afecta principalment a mamífers, està provocada per l’àcar ‘Sarcoptes Scabiei’ i afecta sobretot la pell dels animals, provocant escates i crostes. Amb el temps, la pell acaba caient i l’animal mor. El grau de contagi és molt elevat ja que només es necessita un mínim contacte amb la pell d’un animal afectat per infectar-se. En humans, la malaltia no representa major perill que lleugeres irritacions en braços, pit i abdomen i és fàcil de tractar.

Agricultura dona permís per abatre cabres

Els caçadors de les àrees privades dels Ports rebran aquest dimarts l'autorització del Departament d'Agricultura per començar a abatre els exemplars de cabra salvatge sospitosos d'haver contret la sarna sarcòptica. Aquesta és la mesura d'urgència ordenada per la Generalitat després que l'ACN revelés aquest dilluns l'existència d'un brot de la variant més virulenta de la sarna en alguns municipis de la Terra Alta, amb dos casos confirmats -ja sacrificats-, i una dotzena de sospitosos. El director territorial d'Agricultura, Pere Vidal, tampoc ha negat l'existència d'un cas anterior, el passat octubre a Bot. Amb tot, creu que la malaltia es troba en un estadi inicial d'expansió i encara es pot controlar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00