Sociedad | Actualidad

Vaques i cabres contra els incendis

Ramats de vaques i cabres han començat a pasturar a la muntanya de Montserrat per prevenir incendis

www.fundaciocatalunya-lapedrera.com

Barcelona

Es tracta d’un projecte europeu de gran magnitud que actuarà sobre 5.000 hectàrees considerades estratègiques per protegir tot el massís de Montserrat i els 14 municipis del seu entorn.

De moment ja n’hi ha prop de 200 vaques de dos ramats pasturant a Montserrat i la idea és ampliar-ho fins a sis ramats, dos dels quals seran de cabres, per adaptar-se als diferents tipus de territori de la muntanya. Amb la ramaderia de pastura extensiva i el suport d’empreses de neteja forestal es vol actuar sobre un total de 5.000 hectàrees durant els propers tres anys.

Són zones considerades “estratègiques i especialment vulnerables” segons Leire Miñambres, coordinadora tècnica del projecte. Tenint netes aquestes 5.000 hectàrees es disminueix el risc d’incendi a les 32.000 que conformen tot el massís de Montserrat i els 14 municipis del voltant, asseguren els experts.

La majoria de boscos de Montserrat després del gran incendi del 1994 els conformen pins blancs, que tenen una gran combustió en cas d’incendi i nul aprofitament econòmic, el que dificulta que la iniciativa privada tiri endavant la seva explotació forestal. Els responsables del projecte defensen “una gestió de manteniment dels boscos amb bestiar com una forma més econòmica que els mètodes convencionals amb maquinària”, segons Miquel Rafa, un altre dels tècnics. S’espera crear una vintena de llocs de treball que continuïn sent viables un cop finalitzat el projecte actual.

La iniciativa també vol ajudar a la conservació d’hàbitats i la millora de la biodiversitat a la zona, tractant de preservar espècies d’animals protegides i amenaçades. El projecte, que s’anomena Life Montserrat, té un pressupost de 3,5 milions i mig d’euros, la meitat d’ells finançats per la Unió Europea i la resta per Generalitat, Diputació de Barcelona, Patronat de Montserrat, la Fundació Catalunya-la Pedrera i l’associació de propietaris forestals de Montserrat. La idea és analitzar la seva viabilitat i, si funciona, replicar el model a altres boscos del territori català.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00