Lunes, 27 de Junio de 2022

Otras localidades

Classes capgirades

Va començar ara fa 7 anys com un recurs de dos professors americans per ajudar als alumnes que es perdien alguna classe. I ha esdevingut un nou model d'aprenentatge que fa als estudiants protagonistes de la seva educació

Classes capgirades

Soledad Domínguez

Diferents escoles de Catalunya han començat a capgirar algunes de les seves classes, tant a primària com a secundària o batxillerat. En comptes d'escoltar a classe i treballar a casa, els estudiants fan just el contrari: escoltar o llegir a casa els conceptes bàsics d'un determinat tema –veient un vídeo o llegint un article- i aprofundir, amb l'ajut del mestre, dins de l'aula.

A l’Escola Pia Santa Anna de Mataró fa tres cursos que apliquen aquest model a dues assignatures diferents de segon de batxillerat: història de l’art i geografia. I el resultat és més que satisfactori: han millorat les notes i sobretot, ha millorat el grau d’implicació dels alumnes.

Un dels dos professors responsables d’aquesta darrera matèria, en Jaume Font explica que, ell i l’altra companya que ensenya geografia, es van adonar que a l’aula “els alumnes s'avorrien i que les notes de selectivitat eren millorables”. Per això, i tenint en compte l’impuls que l’Escola Pia està donant a les noves tecnologies, es van decidir a “capgirar de cop” tota l’assignatura.

“Vam començar amb un cert temor”, reconeix en Jaume perquè és un curs en què les notes dels alumnes són molt importants per al seu futur a la Universitat, però “des que apliquem aquest sistema, de treball més competencial, les notes de selectivitat han millorat i estem per sobre de la mitjana de Catalunya”.

El professor d’història de l’Art, Manel Trenchs explica que quan va fer el primer vídeo “absolutament casolà” no pensava en els seus alumnes. Va ser a un sopar amb la família, quan em vaig adonar que cap dels adults que hi havia a taula sabia res de la Venus de Willendorf – una petita estàtua d’origen paleolític, trobada a principis del segle XX al jaciment de Willendorf, a Àustria i que es considera una de les primeres manifestacions artístiques fetes per l’home. “Jo ja havia sentit a parlar de les classes capgirades" –flipped classroom és el terme original anglès- i "després de fer el vídeo per la meva família i amics,  el vaig ensenyar als meus alumnes". Va veure que funcionava i de mica en mica he anat produint més vídeos o incorporant d’altres, fets per diferents televisions, que resulten una "bona eina per fer una primera aproximació a les obres.” En Manel Trenchs, considerat un dels referents a Catalunya en l’aplicació d’aquest mètode, es rebel·la davant la idea que al Batxillerat no es poden fer innovacions, perquè el que compta són les notes i la selectivitat. “La gent a Batxillerat no vol fer experiments però jo crec que podem aconseguir el mateix”, bones notes i preparar les proves d’accés a la universitat “motivant més els alumnes i fent servir el seu llenguatge”.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?