Sábado, 08 de Mayo de 2021

Otras localidades

CENTRALS NUCLEARS

El jutge arxiva el cas de la fuita radioactiva a Ascó el novembre de 2007

El magistrat de Gandesa ha arxivat provisionalment el cas al considerar que no s'ha pogut demostrat que la fuita de partícules hagi suposat un perill greu per les persones o el medi ambient. Els fets no es van notificar fins l'abril de 2008.

Pla general de l'assut d'Ascó

Pla general de l'assut d'Ascó / Migratoebre (ACN)

Després de quatre anys d'investigació i nombrosos informes d'experts, el jutge de Gandesa argumenta en una interlocutòria del passat 21 d'octubre, a la que ha tingut accés SER Catalunya, que cap dels pèrits ha pogut constatar que el nivell de partícules radioactives que es van propagar a l'exterior de la central posés en risc la salut de les persones i del medi ambient, tot i que l'incident es va comunicar mig any més tard.

Vessament radioactiu

Els fets es remunten al novembre del 2007, quan un operari va vessar aigua radioactiva prop d’una reixa d’aspiració, que va expulsar més d’un miler de partícules radioactives pels filtres d’aire de l’edifici.

La central nuclear d’Ascó no va notificar l’incident al Consell de Seguretat fins l’abril del 2008, gairebé mig any després, quan es van detectar partícules radioactives en l’exterior d’alguns edificis de la planta. El Consell de Seguretat Nuclear, el CSN, va qualificar l’incident al nivell 2 de l’escala internacional d’Accidents Nuclears, en considerar que hi havia hagut un control inadequat del material radioactiu d’Ascó i que l’empresa havia no havia proporcionat tota la informació al CSN. 

Querella Fiscalia Medi Ambient

Arran dels fets, la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va interposar una querella contra els responsables de la central nuclear, que va portar a la imputació del llavors director de la central nuclear, Rafel Gasca; el cap de vigilància radiològica, Francesc González; i el Cap d’Explotació, Jordi Sabartés. A tots tres se’ls atribuïa un presumpte delicte contra la seguretat col·lectiva, el medi ambient, la seguretat dels treballadors i també falsedat documental. Uns càrrecs que podrien haver suposat entre 6 i 16 anys de presó

Recursos

Aquest és un arxiu provisional i les parts poden interposar recurs. De fet les organitzacions Greenpeace, Ecologistes en Acció i Ausbank han presentat recurs contra l'arxiu del cas. Segons els ecologistes, les proves de radiació que es van practicar en les 2.300 persones que van estar en la central nuclear d'Ascó després de la fugida, -totes amb resultat negatiu- es van efectuar mesos després, quan la possible radiació s'hauria reduït en el cas d'haver afectat a treballadors i persones.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?