Sociedad

Nou nens van ser ingressats per danys neurològics provocats per un enterovirus

Tots evolucionen favorablement, excepte dos que continuen a l'hospital amb "pronòstic reservat". La conselleria de Salut va llançar aquest alarmant titular ahir a la nit i fins demà no té previst donar més explicacions.

enterovirusdesease.com

Salut confirma que, en les últimes setmanes, nou nens han hagut de ser ingressats per danys neurològics provocats per un enterovirus. Tots evolucionen favorablement, excepte dos que continuen a l'hospital amb "pronòstic reservat". La conselleria va despatxar la notícia ahir a la nit, amb un confús comunicat, en el que també expliquen que han reforçat la vigilància i els protocols a tots els hospitals. I recomanen als pares que portin el seu fill al pediatra si té somnolència o tremolors acompanyats de febre.

El comunicat de la conselleria diu que en total han detectat alteracions neurològiques provocades per un enterovirus en "una quarantena" de nens de menys de sis anys. No concreten quants afectats hi ha, ni quin enterovirus tenen. I d'enterovirus n'hi ha més de cent i amb efectes que van des de la diarrea fins a la paràlisi. Tampoc diuen si és molt o poc contagiós.

Aquest matí, el conseller Toni Comín ha confirmat que nou d'aquests nens van haver de ser ingressats perquè el virus els havia causat danys neurològics, que dos d'ells continuen hospitalitzats amb "pronòstic reservat" i que a un d'ells se li ha diagnosticat l'enterovirus D-68, que provoca símptomes semblants als de la poliomielitis: paràlisi a les extremitats.

Aquesta és tota la informació que ha donat fins ara la conselleria de Salut. I no diran res més fins la roda de premsa que han convocat demà a les 12h. Un dia i mig després d'enviar el comunicat.

Davant l'hermetisme de la conselleria, per poder entendre l'abast d'aquestes informacions i què provoquen aquests virus, SER Catalunya ha hagut de parlar amb la cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins. Per aquest hospital han passat la meitat dels infectats. Campins explica que "els casos que han passat per Vall d'Hebron i per altres hospitals són casos que comencen amb una clínica típica d'infecció per enterovirus, amb febre, molèsties respiratòries o vòmits i diarrea, que al cap de dos o tres dies deriven en afectacions neurològiques: en la majoria de casos, pèrdua de consciència, somnolència, inestabilitat a la marxa o tremolors".

En la majoria de casos, diu la doctora, "els símptomes desapareixen en tres o quatre dies i només, "excepcionalment deriva en paràlisi a les extremitats. Això és el que li ha passat al pacient concret del què ha parlat el conseller Comín".

El president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga-Llop, diu que els enterovirus són habituals a Catalunya, a l'estiu, però que aquest tipus en concret, el D-68, no. "És un virus que es coneix des de fa seixanta anys per l'epidèmia que hi va haver a Califòrnia, als Estats Units. També es veuen brots a la Xina, Taiwan i Canadà".

La doctora Campins diu que podria tractar-se d'un nou tipus d'enterovirus, que un dels habituals hagués mutat i fos mes virulent, o que aquests nens que han patit danys neurològics siguin més sensibles.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00