Sociedad

25 agressions al dia

Són les que pateixen de mitjana els agents de seguretat privada. Els vigilants que treballen a Catalunya demanen millors equipaments de protecció

Arxiu ACN

Barcelona

Els treballadors de la seguretat privada a Catalunya denuncien que, com a mínim, pateixen unes 25 agressions al dia. Segons l’associació Marea Negra, aquestes són només les que tenen “controlades”. Asseguren que “n’hi ha moltes més que no sabem”.

Una vintena d’agressions que, segons el Vicepresident de l’Associació, José Antonio Carbonell, “no inclouen insults”. Carbonell assegura que d’insults en reben “centenars cada dia”. Aquests vint que registren, per tant, són casos on els vigilants han de ser intervinguts o han d’acabar anant al metge perquè han sigut víctimes de lesions.

La Puri és una d'aquestes víctimes. Ara treballa de vigilant a l'Aeroport del Prat de Barcelona però, fa anys, ho feia en un centre comercial de la ciutat. Allà va patir dues agressions. “Quan la gent vol sortir del centre comercial, els vigilants estem obligats a registrar les seves bosses per assegurar-nos que no s’han emportat res sense pagar”, explica la Puri. “Hi ha gent que és conscient de que estem fent la nostra feina però, n’hi ha d’altres, que reaccionen molt malament i suposen un problema”, afegeix la vigilant.

La principal denúncia d’aquest col·lectiu és que fa vint anys que tenen la mateixa dotació: una porra de 50 centímetres i unes manilles. Demanen al Ministeri que els canviï l'equipament i inclogui: una armilla antipunxades i un equip de ràdio que els connecti amb la policia en casos d'emergència. Però, sobretot, volen que els serveis no siguin en solitari. José Antonio Carbonell, vicepresident de l'associació Marea Negra, explica que “la majoria de vegades apallissen als vigilants perquè van sols”. En concret, Carbonell parla dels casos en que “hi ha una baralla i el vigilant s’hi acosta per intentar mediar”, aleshores és quan els veuen sols i “van a per ell”.

Per això voldrien que, igual que la policia, els vigilants també anessin en grup. A Catalunya hi ha un total de 13.000 persones que es dediquen a la seguretat privada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00