Lunes, 03 de Octubre de 2022

Otras localidades

1 de cada 4 transplantaments de ronyó els fa un robot

L’Hospital Clínic de Barcelona és pioner en aquesta tècnica que deixa una mínima cicatriu als pacients

Moment d'una intervenció de ronyó feta a l'Hospital Clínic.

Moment d'una intervenció de ronyó feta a l'Hospital Clínic. / Hospital Clínic (ACN)

El 25% dels transplantaments de ronyó amb donants vius, que es fan a l’Hospital Clínic de Barcelona, fan servir cirurgia robòtica. A través d'aquesta tècnica, que s'aplica tant en el donant de l'òrgan com en el receptor, el cirurgià només ha de fer una incisió de cinc centímetres a l'abdomen del pacient (seria de 15cm segons la tècnica convencional), per poder extreure o introduir l'òrgan. En el cas de les dones, de vegades, ni tan sols es fa aquesta incisió perquè poden treure o col·locar el ronyó a través de la vagina.

Tot això és possible gràcies a la tecnologia robòtica que fan servir que permet al cirurgià fer molts més moviments que els que pot fer la mà humana. El Doctor Antonio Alcaraz, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic, assegura que l’ús del robot permet “ampliar més de deu vegades petites venes o artèries amb diàmetres de quatre mil·límetres”, la qual cosa facilita moltíssim la feina dels metges. A més, Alcaraz afegeix que el robot “elimina el risc de tremolor”.

En el que portem d'any, l'Hospital Clínic ha practicat un total de 55 transplantaments de ronyó, el 25% dels quals s'han fet amb aquesta tècnica. Un procediment que només es fa a tres centres de tota Europa, dos d'ells es troben a Catalunya.

Els principals avantatges d’aquest procediment és que la cicatriu que deixa és mínima. “Com més petites siguin les marques, més ràpida és la recuperació i més petit el risc de complicacions”, assegura Alcaraz. Segons el doctor, des de l’any passat, aquest procediment s’aplica, no només a pacients amb condicions ideals, si no també amb persones que, per la seva condició de salut, la intervenció pot ser més difícil. En tots els casos, segons el doctor, “hi ha molts bons resultats”.

Alcaraz confia que, de cara l’any que ve, un 40% dels transplantaments renals amb donants vius ja es facin seguint aquesta tècnica.


Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?