Viernes, 24 de Marzo de 2023

Otras localidades

Els nutricionistes alerten dels riscos de la jornada compactada a les escoles

El Col·legi de Dietistes i Nutricionistes insisteix que els alumnes haurien de fer dos patis per tal de no estar més de tres hores sense menjar

Fer més hores seguides a l'escola no ha de ser sinònim d'estar més temps sense menjar.  Els dietistes i nutricionistes alerten que abans d'estendre la jornada continuada a més escoles de Primària cal planificar a fons les hores dels àpats. Insisteixen que caldria fer dues franges de pati per permetre que els alumnes mengin adequadament al llarg del matí.

L'advertència la llança el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes, que recorden que els alumnes no poden estar més de tres hores sense ingerir cap aliment. En l'educació primària, la jornada lectiva és de cinc hores, mentre que en la secundària s'estén fins les sis. En els dos casos, el dinar dels alumnes que fan jornada compactada se'n va a quarts de tres en la millor de les situacions. Gemma Salvador, membre del Col·legi, creu que el Pla Pilot de jornada continuada a les escoles, posat en marxar per Ensenyament, hauria de comptar també amb la veu de dietistes i nutricionistes.

El catedràtic en nutrició Abel Mariné considera, alhora, que s'ha de vigilar amb endarrerir el dinar a quarts de quatre i insisteix en què es mengi sovint i de forma moderada:  "cal que l'organisme rebi els aliments de forma repartida; la idea de fer només un àpat al dia és un error gran", conclou Mariné.

Des del curs 2012-2013, són set els centres de Primària que fan la jornada compactada i, de cara el mes de setembre, seran 25 les escoles que segueixin aquest format horari. L'Institut Joan d'Àustria de Barcelona, és un dels molts centres de Secundària que fan jornada compactada. En el seu cas, ja fa dos cursos que ho van implementar i la seva valoració és que no tornarien a l'horari tradicional. El seu director, Martín Martín, explica que el dinar no s'endarrereix tant i que intenten conscienciar els alumnes de la importància de l'esmorzar. 

A l'Institut Hug Roger de Sort, una part dels alumnes viu en altres pobles i, per tant, necessiten transport escolar. En el seu cas, però, la tornada la fan després d'haver dinat a l'escola, tal com explica la directora del centre, Rosa Ramoneda.

El que s'ha de mantenir, segons els nutricionistes, és un esmorzar equilibrat a base de làctics, acompanyat de pa i si pot ser fruita, complementat amb dues menjades a l'escola, que podrien ser un entrepà de pernil i fruits secs. I la conclusió; àpats moderats i cada poques hores.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?