Sociedad | Actualidad

La Generalitat portarà Adif als tribunals aquest divendres

Puigdemont ha presidit un acte amb alcaldes i representants de la societat civil per reclamar el traspàs de les vies de rodalies a la Generalitat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i uns 300 representants del món local català, en l'acte per reclamar el traspàs de Rodalies i la seva gestió al govern català / Josep Ramon Torné (ACN)

Barcelona

El Govern català denunciarà ADIF aquest divendres a l'Audiència Nacional. L'empresa és l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries, l'empresa pública de Foment que gestiona les vies per on passen els trens de Renfe. La Generalitat, després d'advertir-ho des de fa mesos, portarà Adif als tribunals per incomplir els compromisos d'inversió a la xarxa ferroviària.

L'anunci l'ha fet el conseller de Territori, Josep Rull, en un acte al Palau de la Generalitat en el que el Govern s'ha envoltat de 300 persones, entre els que hi havia alcaldes, empresaris i defensors del transport públic, per reclamar el traspàs de les vies de rodalies al govern català. Rull ha dit que han obert la via judicial per fer que un jutge "insti Adif a invertir d'una vegada per totes, a complir els compromisos". Segons el conseller, si no ho fa, la Generalitat és titular d'un servei impossible.

Josep Rull: 'El de Rodalies va ser un mal traspàs'

12:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001141396/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Rull ha repassat algunes de les xifres que han portat el govern a dir prou. Recorda que de les mesures urgents pactades fa 2 anys entre la Ministra Pastor i el conseller Vila només se n'han executat un 5% o que dels diners pressupostats l'any passat, només es van gastar un 25%.

El Balcó - Entrevista a Félix Martín, director de Renfe a Catalunya (25/10/2016)

15:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001141465/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El president Carles Puigdemont ha exigit a la justícia que en aquesta qüestió actuï amb "rapidesa, independència i defensa del bé comú". Puigdemont reclama mantenir la unitat davant d'aquesta situació que diu que ja no es pot aguantar més i ha assegurat que Catalunya no té capacitat per decidir en aquesta qüestió i qui hauria d'actuar, en referència al govern espanyol, no ho fa. El president ha advertit també que a cada incompliment, l'Estat trobarà una resposta, ja sigui judicial, política o ciutadana.

Els alcaldes, al costat del govern

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha posat en aquesta qüestió al costat del govern català. Diu que millorar rodalies és una qüestió de justícia i que per això "com a capital del país" donen suport a la petició de traspàs de la infraestructura. Diu Colau que "sens dubte es pot fer molt millor, ho sabrem fer i ho farem molt millor"

El vicepresident de l'Associació Catalana de Municipis, Josep Caparrós, assegura que el servei és ara catastròfic i que no es pot tolerar més perquè un dia sí i un altre també els ciutadans arriben tard. I des de la Federació de Municipis, Xavier Amor, ha explicat que el mal funcionament de rodalies penalitza els treballadors que van en tren.

Govern i Ajuntaments són els que han intervingut en aquest acte, però també estaven presents empresaris, sindicats i associacions de defensa del transport públic. Puigdemont l'ha comparat amb l'acte convocat a l'IESE fa 10 anys per reclamar la gestió de l'Aeroport amb una gran diferència, ha dit, que llavors "al govern espanyol se li pressuposava bondat" i ara no.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00