Martes, 18 de Mayo de 2021

Otras localidades

LA VENTANA LA VENTANA El Juego de los detectives (con María Castro)

La venda de cotxes elèctrics avança lentament però l'híbrid es dispara

En cinc anys s'han venut 77 cotxes elèctrics a les comarques de Girona, segons la patronal Corve. I la xifra es manté estable els últims tres anys. En canvi, els híbrids -que combinen electricitat amb benzina o gasoil- s'han gairebé doblat l'últim any i ja representen un 4'5% de les vendes. La Generalitat té en marxa un pla per augmentar el nombre de punts de càrrega al carrer però el procés d’expansió del vehicle elèctric és lent.

Un cotxe elèctric carregant.

Un cotxe elèctric carregant. / R.M.

En el que portem de 2016 s'han venut 15 cotxes elèctrics a les comarques de Girona, 2 menys que en tot l'any passat i representen un 0'1% de tot el mercat a la demarcació.

Però la xifra d'híbrids és la més alta de tota la sèrie (2012-2016) amb 606 cotxes venuts en el que portem d'any i representen un 4'6% del total de vendes, un percentatge sense precedents perquè habitualment ronda, per sobre o per sota, el 2%.

El cotxe elèctric és més car que un de convencional però els experts consideren que es pot amortitzar en 2 o 3 anys si es fan uns 150 quilòmetres al dia perquè carregar les bateries és força més barat que omplir el dipòsit i el manteniment del vehicle elèctric també és menor que el de l’altre.

A més a més, gairebé totes les marques importants tenen un model elèctric els preus s’estan abaixant i, segons els experts, ho seguiran fent.

Ara mateix, però, el principal obstacle per a l’expansió d’aquest vehicle no contaminant és la falta de punts de recàrrega, que incideix directament en la por a quedar-se a l’estacada que tenen força automobilistes que es plantegen el canvi.

A les cases particulars és fàcil perquè n'hi ha prou amb la potència contractada habitual (això sí, amb càrrega lenta) i un endoll normal però, segons la directora de l'Institut Català de l'Energia, Assumpta Farran, estendre una xarxa de càrrega ràpida a la via pública o en “nodes de comunicació” és car perquè, perquè siguin ràpids, demanden molta potència.

Assumpta Farran, directora de l'ICAN / La llei elèctrica impossibilita instal·lar carregadors ràpids en llocs estratègics

Explica Farran en una entrevista al programa Hora Girona que la càrrega ràpida demanda una potència contracada de 50 kw i “la llei actual del sector elèctric ho fa impossible per un privat” perquè vol dir que “mantenir un punt d’aquestes característiques costa uns 4.000 euros l’any (per la potència contractada), s’hi carregui o no”.

És, entre d’altres coses, un dels motius, argumenta Farran, perquè encara no hi hagi una xarxa d’endolls per a cotxes elèctrics a les benzineres. De moment, aquests punts només els poden posar administracions com l’Ajuntament de Girona, que n’acaba d’instal·lar dos a prop de les sortides de Girona N i Girona O de l’autopista.

Ara mateix, hi ha 450 punts de càrrega a tota la demarcació però hi ha un pla per augmentar aquesta xifra. Diu Farran que es vol que hi hagi places reservades a aquests cotxes amb punt de càrrega, de la mateixa manera que es fa amb els cotxes de discapacitats.

La venda de moto elèctrica no va millor que els cotxes. Els últims 5 anys se n'han venut 59. El mercat de la moto híbrida, en canvi, és pràcticament inexistent.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?