Sociedad
CAS BPA

Les defenses afirmen que el temps de presó preventiva de Miquel ha condicionat la instrucció del cas BPA

El segon dia de qüestions prèvies s'ha centrat en valorar si s'han vulnerat drets fonamentals com el de la defensa

Inici de la segona jornada del macrojudici de BPA, aquest dimarts a la sala habilitada a Prada Casadet per a aquesta causa. / Ràdio SER Andorra

Andorra la Vella

Les defenses dels 25 inculpats en el cas BPA creuen que la pressa per tancar la instrucció motivada per l'esgotament del periode de presó preventiva de Joan Pau Miquel, ex CEO del banc, han estat determinants en aquesta causa. Aquestes presses han provocat vulneracions de drets fonamentals als acusats com al de la defensa.

Avui a tres quarts de deu del matí s'ha représ el judici de la causa general de BPA, el cas 'Gao Ping'. Ahir Jesús Jiménez i Antoni Riestra, les defenses dels dos principals acusats, l'ex-conseller delegat de l'entitat, Joan Pau Miquel i l'ex-director adjunt Santiago de Rosselló, respectivament, van exposar les seves qüestions prèvies i avui ha estat el torn d'altres lletrats.

El primer en pronunciar-se ha estat Marc Maestre, l'advocat de diversos dels processats, que ha assegurat que s'ha vulnerat el dret a la defensa dels seus clients, ja que van ser citats sense tenir accés efectiu al sumari i, per tant, sense saber per què anaven a declarar. Maestre també ha denunciat que no van disposar de temps suficient per preparar la defensa i ha denunciat que els seus clients van ser citats a declarar com a inculpats, és a dir, com a "acusats de ser culpables", i no com a encausats.

Más información

La resta de lletrats defensors s'han expressat en la mateixa línia i s'han adherit a la qüestió prèvia presentada per Maestre. Cal destacar l'afirmació de Jiménez, que ha dit literalment, que "mai s'havia tingut un menyspreu a les defenses tan important" com en la present causa. Per a un altre dels defensors, Salvador Capdevila, tot això respon a que "s'ha instruït la causa en base a un 'tempo', els dos anys de presó preventiva de Miquel".

Per la seva part, el fiscal, Alfons Alberca, ha rebatut totes aquestes afirmacions, i ha dit que tothom sabia del que se l'acusava i que el sorprèn que les defenses assegurin que no han tingut temps de mirar-se la documentació però que ningú hagi demanat que es suspengui un temps el judici. També ha negat que el termini legal per tenir Miquel a presó condicionés els 'tempos' de la instrucció.

Alberca ha ofert als lletrats la possibilitat de demanar ajornaments cosa que han rebutjat els defensors tot assegurant que el moment de donar-los temps i no vulnerar drets fonamentals era durant la fase d'instrucció i no un cop començat el judici.

I és que la gran majoria dels lletrats pensen que els seus clients, bona part gestors del banc, no haurien d'haver estat inculpats en aquesta causa.

La segona jornada dedicada a les qüestions prèvies ha estat tant llarga que finalment no ha pogut analitzar-se la demanda d'expulsió del Govern com  a acusació particular per trepitjar competències de la Fiscalia, qüestió que s'examinarà demà.

Aquest fet ja fa preveure que les qüestions prèvies s'allargaran més del previst i que podrien ocupar tota la setmana i bona part de la vinent abans de l'inici de la vista oral.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00