La LlavorLa Llavor
Gastro
LA LLAVOR

La solució en mans d'estudiants de Batxillerat?

Un grup d'estudiants d'un institut de Picassent han rebut un premi per un projecte que podria resoldre el problema de la crema de la palla de l'arròs

Crema de la palla de l'arròs (arxiu) / Cadena Ser

Valencia

Començava el curs quan Fran Blanch, professor d'economia de l'Institut L'Om de Picassent, proposava als seus alumnes participar en un concurs nacional organitzat per La Caixa. I estaven fent-li voltes a l'assumpte quan va arribar el moment de cremar la palla de l'arròs i el fum, lluny d'encegar-los, els va obrir els ulls i van pensar en com resoldre el problema. En com podria evitar-se cremar la palla de l'arròs. Va nàixer en eixe moment Biobexa, el projecte guanyador d'eixe concurs entre més d'1.300 projectes.

Ells han aconseguit extraure l'àcid de la palla de l'arròs que té unes propietats que permeten i acceleren la recuperació de la vegetació i, a més, acaba amb el problema del fum perquè no cal cremar-la. I ara marxen a Sillicon Valley per a mostrar-ho. I és solament la primera part, solament el principi. Damián és un altre dels professors d'aquests xavals i ens explicava que tot forma part d'un projecte formatiu que no acaba ací. Que tindrà continuïtat el curs que ve en "la incubadora" de La Caixa.

Alumnos de IES L'Om de Picassent / Cadena Ser

Així que quan passen les vacances i el curs arranque de nou tornarem a parlar amb aquests xics perquè ens expliquen com han millorat un projecte davant el qual, per cert almenys de moment, la Conselleria d'Agricultura no ha mostrat el menor interès.

MÉS COSES EN LA LLAVOR

Mengen bé els xiquets en el col·le? Aquells que es van acollir al programa "A menjar sa", sí. Un programa impulsat per l'Institut Valencià de Recerca i Formació Agroalimentària i per la Unión de Llauradors que cerca fomentar el consum de fruites i verdures i de pas que els xiquets porten a casa un missatge: no és difícil menjar bé a casa. Perquè aqueixa és una autèntica assignatura pendent en la comunitat que alberga la capital mundial de l'alimentació 2017 i que presumeix de dieta mediterrània.

I per a elaborar bons plats que millor que conrear un mateix els productes. Es pot fer ja en algun dels horts urbans que existeixen a València. Un projecte en el qual confia l'Ajuntament de València i que va a més.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00