Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 18 de Octubre de 2019

Otras localidades

Familiars i companys recorden a Mas de Melons els dos agents rurals morts a trets a Aspa

Demà, just dos anys després, s'inicia el judici contra l'autor confés

Un esparver i un aligot han aixecat el vol a Mas de Melons aquest matí, just després de l'ofrena floral a l'escultura de ferro dels dos agents morts, Xavier Ribes i David Iglesias / MERCÈ MARCH

Demà es compleixen 2 anys del doble crim d'Aspa, l'assassinat a trets de dos agents rurals que van cridar l'alto a un caçador per comprovar els seus permisos en aquest vedat del Segrià. Avui a Castelldans el cos d'Agents Rurals ha fet un acte de record cap als seus companys. Un nou homenatge a l'espera del judici contra el caçador homicida, que comença demà dilluns

Reportatge: Homenatge a Xavier Ribes i David Iglesias a Mas de Melons: seguretat i justícia, a la vigília del judici pel doble crim d'Aspa / MERCÈ MARCH (RÀDIO LLEIDA)

Un esparver i un aligot han aixecat el vol a Mas de Melons aquest matí, just després de l'ofrena floral a l'escultura de ferro dels dos agents morts, Xavier Ribes i David Iglesias. La dona d'un d'ells ha demanat que es compleixi "tot allò que es va prometre l'any dels fets"

Reiterada demanda dels Agents Rurals que ha recollit, altre cop, la Consellera d'Agricultura, Teresa Jordà: "tot allò que es va prometre es fa, s'està fent i evidentment ho acabarem fent bé per què mai més un horror com el que es va viure torni a passar"

Seguretat i justícia

Els sindicats es queixen. Dos anys després diuen, tret de les mesures implementades en les inspeccions de caça -3 agents i un d'ells amb carabina-, poca cosa més d'allò promès: "que si portarem càmeres, que si durem armes, si durem defensa extensible, manilles, que si s’ha d’aprovar el Reglament d’Armes, que si un Pla Estratègic... Però només hem fet 24 hores de formació, i s'han repartit armilles antibales". És Manel Vidal, cap de l'agrupació d'Agents Rurals de Comissions Obreres.

La conflictivitat ha baixat. Durant aquests dos anys hi ha hagut una trentena d'amenaces, però cap agressió física. Els agents rurals, només van armats en furtivisme i en caça, i tot i això "no hi ha carabines suficients ni per a totes les patrulles, ni en totes les comarques". Per això, té la percepció que les actuacions han disminuït: "Per exemple, si ens trobem en un cas de furtivisme flagrant i és una patrulla de dos agents, i les persones que el practiquen són 3 o 4, abans fèiem aquesta actuació assumint el risc de què poguéssim acabar amb problemes; avui en dia, conscients que podem tenir aquests problemes, demanem reforços i si arriben a temps doncs l'actuació es fa, però si no arriben a temps, doncs aquella actuació s'ha perdut".

Demà, l'autor confés, Ismael Rodriguez seu al banc dels acusats. S'enfronta a 50 anys de presó  pels 4 trets als dos agents, dos a cadascú, havent de recarregar l'escopeta pel quart dels trets, i un d'ells a un metre. La Fiscalia qualifica el doble crim d'assassinat i sol·licita 23 anys i 8 mesos de presó per cada assassinat (tenint en compte l'atenuant de confessió) i un any de presó més per tinença il·lícita d'armes. En total, 48 anys i 4 mesos de presó, A més, demana que l'acusat indemnitzi els familiars de les víctimes (dones, fills i pares) amb més d'un milió d'euros en total. Les acusacions particulars -famílies i ASPARC- eleven la petició de pena fins als 51 anys de presó.

La defensa de l'acusat, intentarà demostrar al judici que Ismael Rodríguez va disparar sense voluntat de matar. De fet es previst que presenti un informe psicològic d'un pèrit privat per demostrar que el caçador va actuar afectat per alguna patologia mental. Arguments que desestimarà l'acusació. Per Albert Requena, representant de l'Associació professional d'Agents Rurals de Catalunya, la trucada al 112 confessant la seva autoria "no ajudava a la investigació, ni va ser voluntària sinó forçada pels seus companys i entenem que no s'ha de donar aquesta circumstancia atenuant”. I tampoc que ara s'argumenti algun tipus d'alienació.

A l'igual que la Fiscalia, demanen condemnes per dos delictes d'assassinat amb els agreujants de traïdoria -no van tenir temps de defensar-se-, i de cometre els crims per tapar un altre delicte, el de no tenir el permís per l'arma homicida ni llicència de caça en vigor

El guió del judici

Es previst que declari l'acusat del crim, Ismael Rodriguez, i, el titular de l'escopeta com a suposat cooperador necessari. També ho faran els sis Mossos d'Esquadra encarregats de la investigació. Aquest és l'únic dia que la sala ha previst que s'allargaran les declaracions fins a la tarda. Per dimarts hi ha programades les declaracions de cinc Mossos més, deu testimonis, entre ells alguns caçadors, així com els pèrits forenses. Dimecres està prevista la declaració de perits de balística i les conclusions. Dijous es lliurarà l'objecte del veredicte al jurat popular -set homes i dos dones-. Un cop fet el veredicte, la condemna la imposarà el tribunal de l'Audiència.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?