Sociedad

La Generalitat tomba el projecte de Sa Guarda

Fonts municipals admeten que, si els promotors volen presentar un nou projecte, l'hauran de revisar a la baixa

El pla preveia 105 habitatges i un hotel

Les màquines treballant a Sa Guarda de Cadaqués el març del 2019 / Cedida

Cadaqués

Un informe de la Comissió Jurídica Assessora deixa en paper mullat el projecte per construir 105 cases i un hotel al paratge de Sa Guarda (Cadaqués), una de les obres més criticades de la plataforma ecologista SOS Costa Brava. És l’informe que li faltava a l’ajuntament per anul·lar el pla.

A principis del març del 2019 van entrar les màquines per urbanitzar la zona, però van quedar paralitzades perquè la secretària de l'ajuntament hi va trobar múltiples irregularitats, i va proposar decretar la nul·litat de ple dret d’aquest projecte. Paral·lelament, SOS Costa Brava va portar el cas als jutjats, i el Departament de Territori va requerir a l'ajuntament que el revisés d'ofici, ja que s'estava redactant el Pla de protecció de la Costa Brava. Pocs dies abans de les eleccions municipals del mes de maig, el govern municipal va acordar aturar les obres.

La nova alcaldessa, Pia Serinyana, va dir que calia escoltar l’opinió de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que ara en un informe avala que es va tramitar sense demostrar que la zona tenia prou recursos hídrics, i que per tant, els promotors van adquirir uns drets sense els requisits essencials per tenir-los.

L’ajuntament convocarà un ple d’urgència per fer-se seu el que proposa aquest organisme de la Generalitat.

Nou projecte a la baixa

Fonts municipals admeten que si els promotors tornen a presentar un nou projecte, haurà de ser revisat a la baixa, ja sigui per les conclusions d'aquest informe com per les noves directrius del Pla de protecció de la Costa Brava que està tramitant la Generalitat. En aquest cas, el govern català va decidir mantenir les construccions de Sa Guarda, encara que va assegurar que es podria limitar a una cota baixa per reduir l'impacte paisatgístic.

Esborrar el projecte definitivament

Amb el nou escenari de nul·litat del projecte, l'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, demana a la Generalitat que blindi Sa Guarda de qualsevol construcció. "Els promotors no s'han guanyat el dret a urbanitzar i ara l'ajuntament i la Generalitat són lliures de modificar el planejament i desclassificar aquest sector i preservar-lo", ha assegurat el portaveu de la plataforma.

"Sempre havíem sostingut que no hi havia prou aigua al municipi per dotar aquesta urbanització i les noves necessitats d'aquesta nova urbanització prevista", defensa.

Pedra seca i oliveres

Les obres afectaven 14.000 metres quadrats de Sa Guarda, i els ecologistes denunciaven que es destruïen 17 quilòmetres de pedra seca, barraques de pastors i més d'un miler d'oliveres.

Els promotors, que tenien llicència des del 2013, han insistit en els últims mesos que el projecte ja havia estat rebaixat, que havien ampliat les zones verdes previstes i que havien reduït la superfície on s'anava a construir.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00