Política

La Generalitat concedeix el tercer grau als presos del Procés

Quan els centres penitenciaris fixin dia i horari de sortida, els nou condemnats només aniran a presó per dormir entre setmana. El Departament de Justícia assegura que la decisió s'ha pres per criteris tècnics

El líder de ERC, Oriol Junqueras, camina para salir del Centro Penitenciario Lledoners / Pau Venteo - Europa Press - Archivo

Barcelona

El Departament de Justícia de la Generalitat ha concedit el tercer grau als presos independentistes, és a dir, proposa formalment que els condemnats del Procés estiguin a la presó només per dormir entre setmana. La Generalitat assegura que la decisió correspon només a criteris tècnics. Quan les presons els assignin el nou horari de sortides podran començar a anar a casa, tot i que la Fiscalia previsiblement recorrerà la decisió i aquesta vegada, l'última paraula la té el tribunal sentenciador: el Tribunal Suprem.

Fa dues setmanes les presons de WadRas, Lledoners i Puig de les Basses proposaven per unanimitat la semillibertat dels nou condemnats del Procés: el exvicepresident Oriol Junqueras; els exconsellers Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romevael; l'expresidenta de Parlament, Carme Forcadell i els líders independentistes d'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament. Tots ells van ser condemnats a penes d'entre 13 i nou anys de presó pel Tribunal Suprem per la celebració del referèndum il·legal de l'1 d'octubre. Exactament nou mesos després de la sentència, la Generalitat els concedeix la semillibertat.

El Departament de Justícia insisteix que la decisió neix d'un estudi individualitzat i que respon només a criteris tècnics. El Servei de Classificació del Departament argumenta que els penats tenen una "xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, juntament amb un pronòstic de baix risc de reincidència". El servei explica que "per afavorir i consolidar la reinserció sociolaboral" han decidit donar-los "un règim de major autonomia".

En totes les resolucions, els tècnics de justícia mantenen que la llei impedeix "que cap persona preparada per al tercer grau es mantingui classificada en segon grau [el règim comú]". A la pràctica, segons fonts penitenciàries, el 60% dels presos a Catalunya finalitza la condemna en segon grau.

A partir d'ara, en els propers dies, les juntes de tractament de les presons (formades per un equip multidisciplinari de 10 psicòlegs, juristes i treballadors socials) han d'establir les dates a partir de les quals s'apliquen els tercers graus. Els tècnics de cada presó han de decidir l'horari que els presos fan fora i a partir de quin dia s'aplica. El tercer grau habitual permet als interns sortir entre setmana durant el dia i tornar a presó per passar la nit de dilluns a divendres, passant el cap de setmana a casa. No obstant això, hi ha mecanismes com l'article 86.4 que permet que els interns no passin en cap moment, cap dia pel centre penitenciari, i siguin controlats amb visites dels funcionaris a casa o a la feina.

Així que els funcionaris fixin l'horari de sortida, la decisió és executiva i els presos del Procés podran començar a anar a casa. No obstant això, la Fiscalia pot recórrer la decisió davant el jutge de vigilància penitenciària. L'oposició de la Fiscalia a al tercer grau és més que presumible ja que, fins ara, s'ha oposat a totes les sortides, des del tercer grau als permisos ordinaris de Cuixart i Sánchez.

Si bé, fins ara totes les sortides han rebut l'aval dels jutges de vigilància penitenciària de Catalunya, aquesta vegada, en segona instància, el recurs anirà a Tribunal Suprem i no a l'Audiència Provincial de Barcelona o Girona. Serà la mateixa sala que els va condemnar, qui tindrà l'última paraula sobre la seva semillibertat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00