Sociedad
Urbanismo

Menorca serà un territori pilot de l'Agenda Urbana

La mesura permetrà rebre finançament europeu per actuacions de desenvolupament urbà que protegeixin el territori

España reconoce la labor de protección del territorio realizada históricamente por Menorca. / PIXABAY

Mahón

Menorca serà territori pilot a nivell estatal en la implantació de l’Agenda Urbana. Es tracta d’un document d’estratègia europea per impulsar la sostenibilitat i cura del territori als terrenys a urbanitzar.

En un primer moment es volen identificar agents que puguin participar i veure experiències ja fetes a Menorca en temes de custòdia del territori que es puguin exportar fora. En aquest sentit, la protecció del sol que sempre ha practicat la nostra Illa, va motivar que Menorca fos candidata a territori pilot des que es va plantejar la idea.

En una segona fase  aquesta iniciativa també obre la porta a inversions importants que vindrien des de Brusel·les per a projectes inclosos a l'Agenda Urbana.

La consellera insular Cristina Gómez ha reconegut que inicialment el pla d’acció d’Agenda Urbana es plantejava per omplir les llacunes referents a les parts urbanes del pla d’acció de Reserva de la Biosfera, més centrat en entorns naturals. Però s’ha vist que la filosofia d’Agenda Urbana va més enllà i queda lligada també a projectes d’Habitatge Social, Smart Island, la revisió del PTI, etc. “L’Agenda Urbana no és una eina normativa. Serà el fil conductor de molts projectes que té el Consell Insular, i donarà una visió de conjunt global”, ha apuntat la consellera.

Per la seva banda, Ángela de la Cruz, subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, ha agraït la implicació i entusiasme de Menorca en aquest aspecte i ha declarat: “Els projectes pilot són representatius de tots els territoris. Menorca té uns valors i una feina feta que es pot exportar i aplicar a altres territoris d’Espanya en temes de cohesió social, turisme sostenible, consum de productes locals, aliments de proximitat, gestió del territori, etc.”.

Aquesta elecció per part de l’Agenda Urbana Espanyola suposa una gran oportunitat per aplicar a l’illa accions de desenvolupament urbà enfocades a la sostenibilitat i a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, tot gràcies a la feina que han fet i continuen fent tant el Consell Insular de Menorca com els ajuntaments locals. Tot això es farà amb l’acompanyament i seguiment del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00