Sociedad
Memoria histórica

Comença la recerca de la fossa comuna de Bunyola on hi hauria tres menorquins

Miquel Àngel Maria destaca que "si 84 anys després de les seves morts encara no són als ninxols familiars alguna cosa s'ha fet malament durant dècades"

Comença l'excavació per trobar la fossa comuna a Bunyola on podria haver tres menorquins assassinats el 1936. / CAIB.

Mahón

La Conselleria d'Administracions Públiques inicia aquest dilluns, 31 d'agost, les excavacions al cementiri municipal de Bunyola (Mallorca) amb l'objectiu de localitzar la fossa comuna on van ser enterrades les quinze víctimes de la repressió franquista, de les que es té constància documental. La previsió inicial és que la intervenció en el cementiri de Bunyola es dugui a terme entre els dies 31 d'agost i 10 de setembre de 2020. Es creu que allí hi ha els cossos de tres menorquins des de 1936. Es tractaria dels germans Bartomeu i Sebastià Carretero Gornés, i José Filomeno Pons Sintes. Els tres, naturals de Ciutadella, van viatjar junts a Mallorca per fer de testimonis en un judici. Es creu que van ser assassinats el 12 de novembre de 1936 i enterrats a Bunyola.

Al costat d'ells es busquen altres dotze cossos. Nou són persones identificades, però hi ha sis que encara no. Entre aquests últims podrien estar els menorquins.

Entre el 6 d'agost i el 28 de desembre de 1936, van arribar a al cementiri de Bunyola una quinzena de cadàvers. Eren homes que havien estat assassinats per arma de foc i abandonats a la vorera de camins o carreteres, víctimes de la repressió franquista. Abans de ser enterrats van ser objecte d'autòpsies que van determinar que la majoria d'ells van morir per hemorràgia cerebral, pleural, múltiple, i similars.

Pel conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, que segueix molt de prop el tema, que 84 anys després de la mort dels menorquins, les despulles no puguin ser als nínxols familiars és que moltes coses han fallat durant dècades.

Maria insisteix en que la recuperació de la memòria democràtic és una obligació per a les institucions i un dret dels familiars que encara no tenen les despulles dels seus que van ser repressaliats fa tant de temps.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00