Miércoles, 28 de Julio de 2021

Otras localidades

El tràfic de marihuana comença a corrompre sectors de l'economia catalana

Alguns lloguers de cases, cotxes, camions, intal·ladors elèctrics o jardiners depenen del crim organitzat

Els Mossos alerten que amb la crisi els joves poden veure una sortida al món de la marihuana

La Divisió d'Investigació Criminal tem que, com va passar amb el contraban de tabac a Galícia, les estructures del tràfic es substitueixin per drogues com la cocaïna per guanyar més diners

Plantació interior de marihuana descoberta pels Mossos d'Esquadra a Guissona

Plantació interior de marihuana descoberta pels Mossos d'Esquadra a Guissona / ACN

Els tentacles del crim organitzat que controla el tràfic de marihuana a Catalunya ja no són només un risc. "Són una realitat; el crim organitzat cada vegada té més força i és més difícil eliminar-lo", admet a SER Catalunya el cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, l'intendent Ramon Chacón. Després de mesos advertint-ho, la policia catalana està veient com es compleixen els seus pitjors presagis: la marihuana ja s'ha infiltrat dins d'alguns sectors de l'economia formal: determinats segments del lloguer de vehicles, cases, jardineria o instal·lació elèctrica ja depenen del crim organitzat. I això encén noves alarmes: que amb la crisi galopant, els joves trobin en aquests negocis una sortida o bé que les estructures del tràfic arrelin i s'usin per traficar amb drogues més perilloses.

Albanesos, polonesos, anglesos, francesos, espanyols, xinesos, suecs o alemanys tenen a Catalunya plantacions de marihuana en organitzacions criminals que de vegades col·laboren per abastir la demanda internacional. I ja no ho fan sols, sinó que treballen amb sectors de l'economia formal que han orientat els seus negocis al món de la marihuana per treure'n rendiment. "Hi ha persones que han descobert un negoci venent esqueixos; també els que anomenem APIS, que busquen cases i naus industrials per posar-hi plantacions; la gent que munta les instal·lacions d'aigua i llum, el lloguer de vehicles, de camions... És un món amb un potencial de negoci molt gran i està penetrant", explica l'intendent Chacón. "I això ens crearà dependència", alerta. "Ara mateix, l'empresari que vengui productes exclusivament per plantacions de marihuna, ja depèn del crim organitzat".

"Hi haurà un moment que aquest entramat serà tan fort, que moltíssima economia acaba depenent d'això", pronostica el cap de la Divisió d'Investigació Criminal. I el que més preocupa: els joves. "Molt jovent veurà que amb la marihuana es guanya molt bé la vida, molt fàcil i hi tendirà", lamenta Chacón, que ho compara amb la situació al sud de l'estat. "Ja ho hem vist a diversos punts d'Espanya com La Línea de la Concepción; com ha afectat al fracàs escolar, l'economia, l'atur o la seguretat", conclou. L'intendent Ramon Chacón tem també que la baixa percepció de risc que hi ha sobre la marihuana acabi traslladant a Catalunya el que va passar amb el contraban de tabac a Galícia, on les estructures de tràfic de cigarrets es van acabar substituint per cocaïna per guanyar més diners. Per això, els Mossos emplacen policies i societat civil a "intentar entre tots que el tràfic de marihuana vagi a menys" per desarticular les màfies instal·lades a Catalunya.

Del contrari, en un horitzó de cinc anys es pot produir, segons els càlculs dels Mossos, una guerra pel control del cultiu de marihuana. Els conflictes actuals afecten grups que es roben la droga, però la policia augura que acabarà produint-se una lluita pel territori i el control de la producció. Aquest mateix dilluns, la policia ha informat de l'ingrés a presó de dos homes vinculats a un narcoassalt a Corbera de Llobregat, el passat 15 de febrer. Els assaltants van sostreure 200 plantes de marihuana de la casa a la que van entrar, van lligar al propietari, el van colpejar i li van disparar al cap. La investigació dels Mossos va acabar la setmana passada amb la detenció de quatre homes acusats de temptativa d'assassinat, detenció il·legal, robatori amb violència i tràfic de drogues.

De moment, la implantació del crim organitzat i la proliferació de plantacions de Marihuna ha augmentat la presència d'armes. Segons va explicar SER Catalunya, els Mossos han detectat un preocupant increment de pistoles en mans de traficants de marihuana, que fan servir per defensar-se del robatori de plantacions. Són armes de fogueig, que compren per Internet, i que modifiquen per disparar foc real i que arriben des d'Eslovènia.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?