Sociedad

Els mossos insisteixen per treure de circulació el falsos conductors

La policia ha activat la quarta fase de l'Operatiu Loki que ordena immobilitzar el vehicle, retirar el carnet i imputar el conductor

Dos mesos després de la detenció de la cúpula de l'informàtic de la DGT de Girona els carnets segueixen vigents

Tant la DGT com els mossos han identificat uns 2.800 conductors que van comprar carnets falsos però no els han anul·lat el permís / ACN

Barcelona

Els Mossos busquen la manera de treure de circulació els conductors fraudulents que van comprar carnets a un informàtic de la DGT de Girona. Els investigadors han ordenat que qualsevol policia que trobi un impostor d'aquests al volant, li retiri el carnet físicament, li immobilitzin el vehicle i se l'imputi per tres delictes. Ni el jutjat, ni la DGT han donat de baixa aquests permisos i poden seguir a la carretera.

Más información

Tant la DGT com els mossos han identificat uns 2.800 conductors que van comprar carnets falsos o es van afegir punts al permís: des de motos, cotxes fins camions. Dos mesos després de desmantellar la cúpula, aquests conductors poden seguir circulant per la carretera perquè no els han anul·lat el carnet, que va ser expedit oficialment per la Fàbrica de Moneda i Timbre.

Trànsit ha posat un avís a la seva base de dades senyalant als falsos conductors i tal i com ha avançat SER Catalunya no apareix cap alarma o incidència a la pàgina principal sinó que cal buscar en una carpeta interna. L'assentament concretament diu: “Presunta implicación en trama de canjes y permisos cond: Op. Loki. J.Inst N 1 Girona DP 795/2020” o “IMPLICACIÓN OPERACIÓN LOKI.PERMISO FRAUDULENTO”.

Des de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) s'ha engegat la quarta fase d'aquest operatiu i s'han distribuït entre els Mossos via correu intern unes pautes d'actuació per fer-los saber que si detecten un conductor que tingui un d'aquests senyalaments facin tres coses: li retirin el carnet si el porta a sobre, li immobilitzin el vehicle i l'imputin per un delicte contra la seguretat viària, suborn i falsedat documental. L'ordre és de no detenir-los per evitar més d'un arrest pel mateix cas.

Les pautes d'actuació també diuen que "en cas que no s’hagués localitzat/intervingut el permís de conducció, a la declaració en qualitat de denunciat no detingut i en presència del seu advocat, se li ha de demanar que mostri als agents en el seu telèfon mòbil l'aplicació corresponent a la DGT per tal de comprovar si disposa de permís de conduir a Espanya.

Per accedir al permís de conduir s’ha d’obrir l’APP mi DGT en el telèfon mòbil de la persona denunciada (...) En cas de negar-se, es procedirà a la intervenció del terminal telefònic de la persona denunciada no detinguda. Se’ls hi podrà lliurar la tarja SIM però s’intervindrà el dispositiu", diu literalment el text al qual ha tingut accés SER Catalunya.

A més, dins del sistema informàtic dels Mossos hi ha un model d'atestat que els agents poden fer servir per enviar-ho a jutjat corresponent i que sigui coherent amb la causa principal, que porta el jutjat 1 de Girona. La jutgessa encara no ha citat a declarar cap dels més de 800 detinguts.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00