Sociedad
UN MÓN MILLOR

Javier Martín Vide: "El Pirineu està patint més l'escalfament global que d'altres indrets del món i cal actuar de forma urgent"

El popular climatòleg serà un dels ponents de les jornades de turisme sostenible "Un Món Millor" que tenen lloc dilluns vinent a Sant Julià de Lòria

Javier Martín Vide amb Mònica López en una entrevista a la SER. / Emma Miguel

Els Pirineus estan patint encara més l'escalfament global que d'altres indrets del món. Així de contundent s'ha mostrat el catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona i popular climatòleg, Javier Martín Vide, en una entrevista a l'Aquí Andorra.

Segons Martín Vide, la radiació solar entra més nítida i l'escalfament és més important perquè no hi ha contaminació, curiosament.

Aquí Andorra (19/04/2024)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_andorra_aquiandorra_20240419_151000_154000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Ens haurem d'acostumar a cada cop menys precipitacions de neu i a més episodis de sequera" ha afirmat. I afegeix que un dels recursos que més pressió patirà és l'aigua, recurs que "caldrà gestionar molt bé perquè disminuirà notablement". Segons Martín Vide, en paral·lel, augmentaran les situacions extremes com les pluges torrencials, els incedis forestals i més onades de calor. "La tendència a l'alça de la temperatura serà espectacular" ha afegit.

"Ens haurem d'acostumar a cada cop menys precipitacions de neu i a més episodis de sequera" ha afirmat. I afegeix que un dels recursos que més pressió patirà és l'aigua, recurs que "caldrà gestionar molt bé perquè els h disminuiran notablement". Segons Martin Vide, en paral·lel, augmentaran les situacions extremes com les pluges torrencials, l'augment dels riscos d'incedis forestals i més onades de calor. "La tendència a l'alça de la temperatura serà espectacular" ha afegit.temperatura serà espectacular" ha afegit.

Segons aquest expert, que dilluns participarà a les III Jornades de turisme sostenible que organitzen conjuntament aquesta emissora i el comú de Sant Julià de Lòria sota el títol "Un Món Millor", l'increment de temperatures és un fenòmen que ja està afectant altres zones de muntanya com els Alps amb la qual cosa "ens haurem d'anar adaptant a les noves condicions climàtiques". I és que les zones de muntanya son especialment vulnerables al canvi climàtic.

L'augment de les temperatures a l'estiu provocarà pics de calor, onades amb temperatures molt altes, i això tindrà efectes sobre els ecosistemes i sobre els sectors econòmics.

I entre les solucions, aquest expert proposa mitigar de forma urgent el consum de combustibles fòssils, ja que ens trobem en situació d'emergència climàtica, canviar el model energètic i el nostre model de consum, que no vol dir, al seu entendre, perdre qualitat de vida.

I és que segons Martín Vide, l'escalfament global és el principal repte que té avui la humanitat.

L'especialista espanyol en canvi climàtic serà un dels vuit ponents de les jornades Un Mon Millor que tindran lloc aquest dilluns, 22 d'abril de 9h a 13h a l'antiga Casa Comuna de Sant Julià de Lòria. Les inscripcions ja s'han tancat, assolint un ple absolut. Hi haurà un streaming en directe a través del canal de Youtube del comú lauredià.

Estan organitzades per Ràdio SER Principat d'Andorra i el comú de Sant Julià de Lòria amb el patrocini de Financera d'Assegurances, la col·laboració de l'Ambaixada d'Espanya a Andorra i el suport del Consell General.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00