Sociedad
CONTAMINACIÓ

L'Agència catalana de l'aigua no detecta presència de gasoil al Segre i tanca la incidència pel vessament a Escaldes

Tècnics del departament de Medi Ambient del Govern continuen les tasques de neteja de les restes del combustible

Vessament de gasoil al riu Madriu, a l'alçada del pont de la Tosca, a Escaldes / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

L'Agència catalana de l'aigua no detecta presència d'hidrocarburs al Segre procedents del vessament del Valira i tanca la incidència.

Segons ha informat l'entitat, no s'ha detectat presència de combustible en la confluència dels rius Valira i Segre al seu pas per la Seu d'Urgell, ni el mateix dia del vessament ni 24 hores després.

De la seva banda, tècnics contractats pel departament de Medi Ambient del Govern continuen les tasques de neteja de les restes del combustible, tasques que s'allargaran força dies per la filtració del gasoil al terreny. Segons ha informat l'executiu, avui s'ha instal·lat un nou sistema de separació d'hidrocarburs al pont de la Tosca a Escaldes que de forma automàtica retorna l'aigua neta al riu i el carburant, a un dipòsit que es va buidant periòdicament. També continuen els treballs de bombeig i dels sistemes absorbents.

A hores d'ara, la situació ha millorat força sobre els darrers dos dies tant a nivell d'olors com de presència d'hidrocarburs al riu.

Pel que fa a l'afectació del vessament sobre la flora i fauna, no s'han trobat més peixos morts després de localitzar ahir una truita morta.

A Andorra la Vella, el comú manté el control intensiu de qualitat de l'aigua de tres pous del freàtic situats a l'Estadi Comunal.

FEDA, de la seva banda, també ha recuperat l'activitat de la central hidroelèctrica i torna a turbinar.

Pel que fa a la investigació sobre la responsabilitat del vessament, que procedia d'una cisterna d'un edifici de la carretera d'Engolasters a Escaldes, el Govern la manté oberta per determinar si recau sobre la comunitat de propietaris o sobre l'empresa encarregada del gasoil.

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007,...