Sociedad

Girona barri a barri | Fontajau

L'Aquí Girona visita el sector Fontajau, un barri "rejovenit", "demandat" i amb dos projectes importants pendents, segons el president de l'Associació de Veïns, Joan Serra

Girona barri a barri | Fontajau

Girona barri a barri | Fontajau

16:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678095932762/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Fontajau és conegut arreu del territori català pel seu pavelló, que ara acull l'Uni Girona i el Bàsquet Girona, dos equips que competeixen a la màxima categoria espanyola. Paral·lelament, també ha esdevingut un barri on "si hi vols anar a viure, has d'esperar que algú marxi, perquè hi ha pocs habitatges disponibles i no es pot edificar més". L'any 2022 hi vivien unes 2.500 persones. Quines són les seves demandes dels seus veïns?

D'això en parlem amb Joan Serra, president de l'Associació de Veïns Xavier Cugat que ens cita a la guingueta de Fontajau. És el primer i únic president que ha tingut l'associació des de l'any que es va crear, el 1994. Un càrrec que "no li pesa" perquè "té molta gent al voltant, amb la que treballem per comissions, així tothom té la seva part de responsabilitat" apunta. "Sempre hem treballat per la qualitat de vida dels veïns".

Durant els trenta anys que fa que viu a Fontajau, ha vist com la percepció del barri ha canviat. Abans era desconegut -"em van dir: a Fontajau vas a viure?"- ara, en canvi, està "ben vist". A més, afegeix que abans hi vivien "famílies amb pocs nens". En canvi, ara, s'està rejovenint.

La cobertura de la pista del barri i l'arxiu provincial, dos projectes pendents

"Hem tornat enrere" explica Serra en relació amb el projecte de coberta de la pista de Fontajau, pressupostada l'any 2018, però que avui en dia encara no s'ha construït. Han tornat enrere, perquè ara s'haurà de tornar a licitar, i ja és la tercera vegada. "No acabem d'entendre que estiguem a l'any 2023 i que encara no ho tinguem fet" assegura. Diu que una coberta els donaria molta tranquil·litat a l'hora d'organitzar activitats. A aquesta zona, que també hi ha la guingueta, hi celebren el Tió i la Festa Major del barri. Però si tinguessin la pista tapada, podrien fer més activitats, com cinema a la fresca o concerts.

Pista de Fontajau, pendent de ser coberta

Pista de Fontajau, pendent de ser coberta / BAF

Un altre projecte anunciat que mai s'ha tirat endavant és el de l'Arxiu Provincial, en un terreny de Fontajau. "Vam veure un plànol, en el seu moment, però no sabem ni si es farà, ni si es farà allà", diu Serra.

A més, entre les demandes dels veïns, hi figura la seguretat viària i ciutadana, i més neteja pels carrers i les zones verdes. "No sabem amb qui parlar perquè es compleixi" explica Serra. Una reivindicació històrica també és la construcció d'una piscina pública a l'esquerra del Ter. Tenen una piscina privada, la del Geieg, però "per volum d'habitants, ja seria hora que se'n pogués fer una de pública" apunta.

Entre els veïns del barri, hi ha l'Associació MIFAS, que treballa pels drets de les persones amb discapacitat física. En aquest sentit, Serra assegura que "hi ha mancances, però ha millorat molt des que es va remodelar una part de la rambla Xavier Cugat". Explica que es van rebaixar les voreres i ara, és "més accessible".

Fontajau, un pavelló "de ciutat"

Acabem parlant del pavelló de Fontajau. Des de l'Associació ho veuen com un pavelló "de ciutat", no de barri. Serra assegura que té avantatges i inconvenients, però per ells, guanyen els efectes positius que aporta al barri, com gent als bars i restaurants, i la visibilitat de la zona. Per contra, també subratllen que els hi causa problemes de mobilitat i d'aparcament els dies que hi ha partit.

Joan Serra, president de l&#039;Associació de Veïns Fontajau - Xavier Cugat

Joan Serra, president de l'Associació de Veïns Fontajau - Xavier Cugat / Josep Antoni

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00