Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

La jutgessa arxiva el cas Abidal per presumpte tràfic d'organs per manca d'indicis acreditats

Un jutjat de Barcelona investigava presumptes irregularitats i pagaments il·legals pel trasplantament de fetge que va rebre l'exjugador blaugrana Eric Abidal

Mayo de 2013, el defensa francés del FC Barcelona, Eric Abidal, emocionado, junto al presidente Sandro Rossell (d), durante la rueda de prensa en la que se despedió del club azulgrana. / EFE/Toni Albir

L'arxiu provisional es produeix després d'una darrera comprovació de la jutgessa que tampoc no ha trobat indicis de delicte en els pagaments que el Barça de Sandro Rosell va fer a Eric Abidal. Aquesta comprovació la va demanar l'Organització Nacional de Trasplantaments. A la documentació lliurada pel Barça apareixen entre maig del 2011 i abril del 2013 el pagament de nòmines, bonus, primes i premis per títols “sense que cap d'aquests pagaments permeti acreditar” els fets denunciats.

El cas Abidal per un presumpte delicte de trànsit d'òrgans arrenca després d'una intervenció telefònica en què apareix una conversa entre Sandro Rosell, expresident del Barça, i el seu estret col·laborador Juan José Castillo. En aquesta conversa, Castillo es mostra enutjat pel tracte que Abidal dispensa a la directiva de Rosell tenint en compte, diu Juanjo Castillo, que en el seu moment se li va salvar la vida amb la compra d'un fetge.

En seu judicial, Juan José Castillo va manifestar que les seves expressions no eren veritat literal, que eren més aviat gracioses, i que la referència a salvar la vida d'Abidal tenia a veure amb la prolongació en aquell moment del seu contracte. En aquest mateix sentit Sandro Rosell va declarar que en dir Castillo que li van salvar la vida es refereix, en efecte, a la seva vida professional i econòmica, ja que malgrat la malaltia el Barça li va renovar el contracte.

La instrucció judicial va verificar el trasplantament

Gerard Armand, el donant, es va sotmetre a proves mèdiques i revisions forenses que van verificar el trasplantament. En un informe forense del novembre del 2019 consta que Gerard Armand presenta una cicatriu abdominal.

De la mateixa manera, de la documentació aportada per l'Hospital Clínic, el Registre Civil i el jutjat mercantil es comprova l'autorització de l'extracció del fetge, l'acta de consentiment i es ratifica la legalitat de l'expedient un cop es va solucionar l'error en unes fotocòpies a l'hora d'identificar i verificar finalment la signatura del donant.

No hi ha increment patrimonial del donant

L'acte d'arxiu provisional no només recull la documentació del Barça sobre els pagaments a Abidal sense indicis d'irregularitat sinó també el contingut d'una comissió rogatòria a França per esbrinar si el patrimoni del donant havia crescut. Les diligències en aquest sentit van resultar infructuoses i no sacredita increment ostensible de patrimoni.

Abidal i el donant declaren ser cosins germans

De les declaracions del receptor i del donant se n'infereix que són cosins germans i que el pare d'Eric Abidal és germà de la mare de Gerard Armand. L'Institut de Toxicologia i Ciències Forenses va ser requerit per determinar mitjançant proves d'ADN la relació de parentiu entre el donant de part del fetge i d'Abidal. Però la distància genètica existent entre tots dos no permet la plena acreditació del parentiu mitjançant estudis de l'ADN i "les mostres analitzades tampoc no resultaven les més idònies".

Per tant "no és possible determinar la relació de parentiu entre tots dos mitjançant l'anàlisi d'ADN", resa la interlocutòria que, igualment, recull el criteri del Ministeri Fiscal que no consta degudament acreditat indici racional que corrobori la suposada irregularitat en el trasplantament realitzat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00