Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Què són les turbulències i per què aniran a més amb el canvi climàtic?

L'incident del vol de Singapore Airlines s'ha saldat en tragèdia, amb un mort i 7 ferits crítics

Què són les turbulències i per què aniran a més amb el canvi climàtic?

Què són les turbulències i per què aniran a més amb el canvi climàtic?

08:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716362125934/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Una de les imatges més esgarrifoses de les últimes hores té a veure amb el terrorífic vol de Singapore Airlines que va haver d'aterrar d'emergència a Bangkok, on ja els esperaven diverses ambulàncies, per unes fortes turbulències. Havia sortit des de Londres i es dirigia a Singapur. I la tragèdia s'ha saldat amb una víctima mortal, un britànic de 73 anys que viatjava amb la dona i que segurament va patir un atac de cor, segons les primeres informacions. A banda, també hi ha 7 ferits crítics i una trentena més amb ferides a conseqüència de les fortes turbulències a causa del mal temps. A l'avió hi viatjaven 211 passatgers, dels quals 2 espanyols, i 18 membres de la tripulació.

A les imatges que han fet la volta al món es veuen trossos del sostre que es desprenen, les mascaretes penjant, cops en els portaequipatges superiors i restes de papers, menjar i sang. L'avió de Singapore Airlines hauria baixat ràpidament uns 2.000 metres en quatre minuts, just quan creuava la badia de Bengala. La baixada s'explicaria per l'intent dels pilots d'allunyar-se de la zona amb males condicions meteorològiques. Des de la companyia, en un comunicat, demanen disculpes per l'experiència traumàtica que han patit els passatgers del vol.

Què són les turbulències?

Tot i que les turbulències són un fet habitual i no acostumen a tenir conseqüències greus. Ens referim als canvis en actitud i altitud d'un avió originats per la variació en la direcció i la velocitat de l'aire en què està volant. La principal causa de les turbulències és l'estat meteorològic: els núvols, les possibles tempestes o borrasques, els corrents d'aire normals i fins i tot, els corrents que generen altres avions, per això s'han de mantenir unes distàncies concretes entre avions al cel.

Es poden evitar? Les turbulències consten en el pla de ruta que reben els pilots, són indicacions, però és una orientació. Serveix sobretot perquè el pilot estigui previngut i pugui esquivar la zona. Les turbulències hi han estat sempre i hi seran, almenys fins ara, ja que els científics alerten que el canvi climàtic comportarà també que les turbulències siguin més fortes i freqüents en el futur. I ja ho hem pogut veure eh? Hi ha estudis que apunten per exemple que a la ruta de l'Atlàntic Nord, la durada anual de turbulències severes va augmentar un 55%, passant de 17,7 hores el 1979 a 27,4 hores el 2020. Per l'Aquí Catalunya n'ha parlat de tot plegat Javier Ortega Figueiral, periodista especialitzat en aviació i sector marítim.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00