Sociedad

Per què es diu que els gats tenen 7 vides?

T'expliquem l'origen d'aquesta creença popular

Un gat atès per un veterinari. L'associació animalista Laika denuncia que s'han incrementat l'abandonament de gats des de l'inici del confinament. / Arxiu (Laika)

En el món de les creences populars i les supersticions, hi ha poques afirmacions tan arrelades com la idea que els gats tenen set vides. Aquesta creença, que ha resistit al pas del temps i s'ha transmès a través de les generacions, ha intrigat als amants dels felins i curiosos per igual. Però, quin és l'origen d'aquest antic mite?

Durant segles, s'ha sostingut que els gats posseeixen una capacitat especial per sobreviure a situacions perilloses. Aquesta habilitat ha portat a la idea que, no només tenen una vida, sinó que els felins gaudeixen de múltiples vides, set o nou segons el país.

Aquesta habilitat neix de la flexibilitat que tenen els gats a la columna vertebral, per aquesta raó poden girar els seus cossos de manera més senzilla que altres éssers vius i, per tant, eviten que el seu cap colpegi el terra quan cauen. El biòleg Jared Diamond en estudi de 1988 va analitzar diferents gats que havien ingressat a una clínica veterinària després que es precipitessin des de diverses altures. Més de la meitat dels animals van sobreviure, un d'ells va caure des de 32 plantes d'altura i només es va trencar una dent i va patir un col·lapse pulmonar.

Però, el mite de les set o nou vides es remunta a l'antiga cultura egípcia, on els gats eren considerats sagrats i se'ls atribuïa poders especials. Es creia que els gats tenien una connexió amb la divinitat i posseïen habilitats místiques que els feien únics i diferenciats entre els animals.

Quan regnaven els faraons a l'antic Egipte, els gats eren considerats éssers sagrats, guardians dels secrets del més enllà. Van ser venerats com a criatures màgiques. Es creia que cada gat posseïa set vides, cada una representant una vida diferent fins que acabava la sisena, i a la sèptima podrien reencarnar-se en forma humana. La idea de les set vides del gat es va arrelar a la imaginació popular, teixint un fil invisible que connectava els felins amb la divinitat.

En molts països com al Perú, Mèxic, Itàlia o el Regne Unit, els gats tenen nou vides, en comptes de set. Quan a l'antic Egipte es van unir els vuit deus presidits per Ra, el Déu del Sol, aquest va adoptar la forma d'un gat i amb el gat convertit en animal sagrat es va associar a aquestes divinitats amb 9 vides.

Tot i això, en moltes civilitzacions se'ls va atribuir el número 7 perquè dins de la numerologia representa la sort. El que està clar és que aquest mite perdurarà molt de temps, i als gats se'ls atribuirà set o nou vides per les seves extraordinàries qualitats físiques i sobreviure a situacions perilloses.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00