El BalcóEl Balcó
Sociedad

La manera correcta d'estalviar: invertir per evitar el ratolí

Deixar la guardiola i el compte corrent per passar a la inversió d'alt risc, aquest és el consell de l'economista, expert en estalvi, Josep Soler, pels joves que comencen a gestionar els seus diners

La manera correcta d'estalviar: invertir per evitar el ratolí

La manera correcta d'estalviar: invertir per evitar el ratolí

21:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713463954696/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Com estalviem els catalans? Ens guardem els diners sota el matalàs com es feia abans? Anem posant petites quantitats cada mes en un compte? Invertim en borsa? I si estalviem, ho fem molt o poc? Podem estalviar realment? Ho pot fer tothom? Som els catalans tan estalviadors com diu el tòpic?

Segons l'Institut d'estudis financers, a Catalunya no s'estalvia ni més ni menys que a la resta d'Espanya. Però tot l'estat espanyol està a la cua de la zona euro: som dels menys estalviadors. Estalviem un 30 % menys que la mitjana europea la meitat que a països com Alemanya o Holanda. I de quina manera estalviem? L'any 2022, el Banc d'Espanya publicava que el 40% de les famílies mantenen els seus diners en efectiu o en comptes bancaris de baix risc i, per tant, de baix rendiment. El 30% en accions a la borsa i un 15% en fons d'inversió.

Avui a El Balcó ens fixem sobretot, en l'estalvi dels joves, si és que poden estalviar, per saber quines són les noves maneres de guardar i fer créixer els diners.

Dues maneres d'estalviar

L'Iñaki té 25 anys i intenta estalviar. El que fa és tenir dos comptes bancaris en diferents bancs i quan cobra, al principi de mes, calcula què necessita "per passar el mes". Aquests diners es queden al compte i la resta ho passa al compte d'estalvi: "Així més o menys vaig fent bossa". Li funciona? "Depèn del mes" perquè, admet, "sempre hi ha alguna despesa més", però en general celebra que ha "complet bastant".

En Marc ho fa molt semblant a l'Iñaki: té els diners que necessita al banc i la resta en un altre lloc. En el seu cas, però, no ho té en un altre compte corrent, sinó que divideix aquests estalvis en dues inversions. Una primera que la conserva en fons de "baix risc" on pot agafar els diners quan vulgui per si els necessita per una emergència; i una segona inversió amb "molt risc", en dues empreses d'un mateix sector: "Sé que assumeixo moltíssim risc". A l'Iñaki li agradaria invertir com fa en Marc, però no ho veu possible: "Crec que no tinc prou diners per a no tenir-los a mà".

En Josep Soler, conseller executiu de l'Associació Espanyola d’assessors i Planificadors Financers i director general de l'Institut d'Estudis Financers ha opinat que tant l'Iñaki com el Marc "són dos cracks". Per una banda, el Marc "toca la perfecció", ja que té l'edat per "invertir en risc", ja que "no passa res si perd", alhora que té probabilitats per "generar rendiments". Per altra banda, creu que l'Iñaki té una "magnífica actitud" en separar aquest estalvi al principi i no al final, ja que fent-ho així hi ha "més probabilitats que quedin diners". Ara bé, també li ha recomanat poder invertir, encara que sigui poc, "com més aviat millor".

Inversió per sobre la guardiola

Josep Soler ha afirmat que no hi ha una quantitat concreta de quan s’hauria d’estalviar cada mes: “Hi ha gent que parla d’un 10% o un 15%, però això no vol dir res”. L’expert ha indicat que s’han de tenir en compte les circumstàncies personals i professionals de cadascú, perquè “cada persona és un món”. També ha afegit que “no es pot demanar a una persona que cobra un sou mínim, amb una família, que estalviï gaire”.

L’expert creu que el més important és tenir "l’hàbit i costum" d’estalviar, tenint en compte les possibilitats de cadascun i “la seva capacitat d’assumir riscos”. Soler considera que invertint “3.000 euros es poden convertir en 5.000 en un any. En canvi, sota un matalàs, segur que no es converteixen", i ho ha comparat amb un ratolí que "es menja els diners que estan sota el matalàs" o com si es tingués "un forat a la butxaca”.

Tot i això, ha fet referència al concepte de “llindar de l’insomni” de cadascú. És a dir, la comoditat de cada persona a l'hora d'assumir riscos: "S’ha de poder dormir bé, tot i haver invertit”.

Com estalviem els catalans?

"Hi ha gent que sap estalviar i hi ha gent que no", ha apuntat Soler. Si bé és veritat que els catalans no estalvien molt diferent a la resta d'Europa, la realitat és que són "més conservadors". La majoria de les persones tenen el seu estalvi global en comptes corrents sense rendiment, una cosa que Soler considera un error: "ens equivoquem per conservadorisme".

Preguntat per si falta cultura financera, l'economista ha assenyalat que "no és tan per ignorància, si no per mandra", ja que la majoria de gent "troba les finances avorrides".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00