El BalcóEl Balcó
Sociedad

La detenció per error d'en Mohamed, dos mesos després

Ja hi ha sentència ferma que confirma que el detingut no era qui buscaven tot i que encara no ha recuperat el seu passaport per tornar a casa

La detenció per error d'en Mohamed, dos mesos després

La detenció per error d'en Mohamed, dos mesos després

15:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713548699475/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fa dos mesos a El Balcó vam escoltar la història del Mohamed el Maadioui, un marroquí de 72 anys que havia estat detingut per error a l'aeroport del Prat de Barcelona. El Mohamed tenia el mateix nom i data de naixement que un narcotraficant que buscaven les autoritats franceses i que estava condemnat a 10 anys de presó. Al Mohamed el van detenir el 18 de febrer i va estar nou dies tancat a la presó.

A l'ordre de detenció enviada per França, només hi apareixia el nom, el cognom i la data de naixement, que era l'1 de gener, com la gran majoria de marroquins nascuts abans dels anys 80. No hi havia cap més dada identificativa, la qual cosa va portar el Maadioui a passar més d'una setmana a Brians 1. No va ser fins al 27 de febrer que el Mohamed va poder sortir en llibertat provisional, l'espera que França enviés la documentació necessària per comprovar que no era qui buscaven.

Aquesta documentació no ha arribat mai, però el jutge espanyol va decidir actuar d'ofici, a partir d'altres proves com la identificació facial, i ha donat la llibertat total al Mohamed. La sentència que ratifica que no és la persona que busquen ha arribat avui, i ara estan a l'espera de rebre el seu passaport perquè pugui tornar a casa.

Malestar

Mohamed El Maadioui encara no ha pogut tornar a casa dos mesos després de la seva detenció. "Hi ha una sentència ferma que el meu tiet no és la persona que volien, però encara no té el seu passaport", ha lamentat l'Ahmed, el seu nebot. Ara estan pendents de rebre'l, ja que just avui s'ha resolt que s'enviï el passaport que està a Madrid. Ara bé, no sé sap "quan arribarà exactament", ha apuntat l'Arantzazu Menéndez, advocada de la família, qui s'ha mostrat positiva: "És qüestió de dies".

L'Ahmed ha explicat que el seu tiet està "bastant indignat", ja que tota aquesta història se li està fent molt llarga. Ja fa més d'un mes que va sortir de la presó, però encara no té el passaport: "No està en llibertat definitiva", s'ha queixat l'Ahmed. En Mohamed sent que l'han tractat com a culpable sense ser-ho i només té ganes de tornar a casa seva, on volia ser pel Ramadà, cosa que no ha estat possible, ni pel final de la celebració.

Un procés lent

L'advocada ha atribuït la lentitud a què "França no ha enviat res" del que havia d'enviar. Al Mohamed se'l va deixar en llibertat amb mesures cautelars a l'espera que França enviés més proves que demostressin que no era la persona, com les empremtes del condemnat, però no ho ha fet i al final el jutge "ha resolt d'ofici" deixant "sense efecte les mesures cautelars", ha detallat Menéndez.

Arantzazu Menéndez ha assenyalat que “es podria reclamar una indemnització”. Tot això, ha reconegut que “no seria molt elevada”. L’Ahmed ha afegit que el prioritari és que el seu tiet torni al Marroc i intenti desconnectar, ja que “li aniria bé pel que fa a la seva salut mental”. Més endavant, intentaran reclamar aquesta indemnització, però l’objectiu, ha assegurat, “no és la compensació econòmica”, sinó que “es faci justícia, es reconegui l’error i no es repeteixi”.

L’advocada considera que la responsabilitat del que ha succeït recau tant en la policia espanyola com en la francesa. Però “principalment en l’espanyola”, perquè “si arriba una ordre d’extradició europea, s’haurien de verificar les dades abans d’executar-la”.

La mirada d'en Mir

En Jordi Mir ha opinat que fent una mirada a episodis semblants a aquests "sempre passen a persones migrants" que no tenen els recursos per poder fer front a aquests tipus de conflictes. És per això que ha fet paler de la necessitat de mirar "més enllà dels racismes quotidians" i tenir presents altres tipus de racisme com aquest. De fet, l'Ahmed ha reconegut que el seu tiet es va sentir molt "indefens" en el moment de la detenció. A més, el fet que no dominés l'idioma, ha fet que l'hagin "ignorat", ha apuntat l'Ahmed.

En Mir també ha subratllat que tenir una sentència ferma no vol dir que desaparegui "el malson que s'està vivint", ja que ara en Mohamed haurà de "demostrar sempre que no és aquella persona" buscada per França. El consell de l'advocada pel Mohamed ha estat que sempre porti tota la documentació judicial que demostra que no és la mateixa persona acusada de narcotràfic perquè no es torni a repetir l'error.

Els links de 'El Balcó'

Repassem el nou àlbum de Taylor Swift, "The Tortured Poets Department"

Els 'Plans de finde' d'aquest cap de setmana són, una festa d'electrònica al Tibidabo, el Locked Outdoor:

També el 'Sismògraf' a la Garrotxa:

I una fira de la Carxofa al Prat de Llobregat:

Els llibres d'en Jordi Mir, avui E.P. Thompson.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00